Tun Mahathir Luahkan Rasa Kecewa Dengan Apa Terjadi Di Dewan Rakyat. Apa Tun Mahathir Cakap Ada Logiknya

TUN Dr Mahathir Mohamad mendakwa sidang Dewan Rakyat sepatutnya boleh diadakan untuk tempoh yang lebih lama bukan hanya selama dua jam seperti hari ini.

Bekas Perdana Menteri itu berkata, berdasarkan langkah pencegahan Cov-19 yang dilaksanakan di Dewan Rakyat hari ini, sepatutnya tidak ada masalah untuk sidang berlangsung lebih lama seperti yang dilaksanakan beberapa negeri pada sidang Dewan Undangan Negeri (Dun).

“Kalau mahu berbahas, tak dibenarkan sebab masalah pand3mik. Sekarang ini semua orang sudah bebas membeli-belah dan makan (di kedai) tapi dalam Dewan (tidak dibenarkan).

“Kita bukan mahu apa, kita cuma mahu duduk di kerusi kita tapi tidak dibenarkan satu hari pun, cuma beberapa jam saja. Sepatutnya tidak ada masalah untuk lapan hari dengan cara yang dibuat pada hari ini.

“Kami tidak dapat terima alasan kononnya (tidak boleh bersidang) kerana pandemik selama dua jam saja, sedangkan Sabah boleh bermesyuarat (sidang Dun) selama tiga hari,” katanya pada sidang media di Putrajaya hari ini.

DR Mahathir hadir pada Istiadat Pembukaan Mesyuarat Penggal Ketiga Parlimen ke-14 di Bangunan Parlimen hari ini. FOTO Bernama

Pada majlis perasmian mesyuarat pertama, penggal ketiga, Parlimen Ke-14 hari ini, Dewan Rakyat tidak bersidang selepas titah ucapan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Perkara itu diputuskan kerajaan susulan penularan Cov19 dalam negara yang masih belum reda sepenuhnya.

Sebelum ini, kerajaan memaklumkan, terdapat tiga usul akan dibawa pada persidangan Isnin ini, iaitu Rang Undang-Undang (RUU) Perbekalan Tambahan 2019 dan 2020, usul pelantikan ketua pembangkang dan pelantikan jawatankuasa pilihan serta pengerusi dan naib pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC).

Ahli Parlimen Langkawi itu juga mengucapkan tahniah kepada pengurusan Parlimen kerana majlis perasmian pagi tadi dapat dilaksanakan penuh tertib ketika negara sedang berdepan Cov-19.

“Sebelum masuk, kita diperiksa suhu badan, perlu membasuh tangan sebanyak dua kali sebelum masuk ke Dewan. Kita juga duduk selang satu kerusi antara satu sama lain, cukup tertib,” katanya

Sumber: Hmetro Online

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*