Tempatan

Enam Kakitangan Al Jazeera Hadir Ke Bukit Aman Bersama Peguam

Empat individu termasuk petugas agensi berita antarabangsa Al Jazeera dipanggil ke Bukit Aman hari ini bagi memberi keterangan berhubung sebuah dokumentari mengenai cara Malaysia menangani pendatang tanpa izin ketika penularan wabak C0vid-19.

Timbalan Pengarah (Siasatan/Perundangan) Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman DCP Mior Faridalathrash Wahid ketika dihubungi Bernama berkata antara yang dipanggil ialah pengendali dan wartawan Al Jazeera bagi membantu siasatan itu.

Mereka tiba di Bukit Aman bersama tujuh peguam kira-kira 8.50 pagi tadi dan cuba mengelak ditemu bual pemberita di lokasi.

Kes berkenaan disiasat menurut Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948 dan Seksyen 500 Kanun Keseksaan kerana menyiarkan berita fitnah, serta Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 kerana menyalahgunakan rangkaian perkhidmatan secara tidak wajar.

Pada Rabu lepas, Bernama melaporkan sebanyak lima laporan polis dibuat oleh beberapa pihak termasuk Jabatan Imigresen Malaysia berhubung dokumentari yang disiarkan agensi berita itu dan polis mengenal pasti beberapa individu untuk dipanggil bagi membantu siasatan kes.

Al Jazeera sebelum ini menyiarkan dokumentari bertajuk ‘L0cked Up in Malaysia’s L0ckdown’ berdurasi 25 minit 50 saat yang mengecam layanan terhadap pendatang tanpa izin ketika Malaysia melaksanakan langkah menangani C0vid-19.

Polis akan panggil Al Jazeera – KPN

Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador. - Foto fail NSTP/ Mohd Yusni Ariffin

TERDAHULU, Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan memanggil pengendali Al Jazeera dan wartawannya dalam tempoh terdekat untuk disoal siasat berhubung dokumentari yang diterbitkan media antarabangsa itu mengenai cara Malaysia menangani pendatang tanpa izin dalam usaha mengekang penularan C0VID-19.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador, berkata tindakan itu diambil susulan beberapa laporan polis yang dibuat susulan isu terbabit.

“Dalam masa terdekat akan dipanggil, lagi cepat lagi bagus, ambil keterangan dan selesaikan kes. Saya secara rasmi memang tahu kertas siasatan sudah dibuka.

“Mereka akan dipanggil untuk jawab beberapa soalan. Peruntukan perundangan apa yang akan digunakan, sama ada bawah Kanun Keseksaan atau Akta Hasutan 1948 bakal ditentukan selepas mereka jawab soalan,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas hadir pada pelancaran Hari Banci Penduduk dan Perumahan 2020 (BANCI) 2020, di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), di sini, hari ini.

Abdul Hamid berkata, susulan laporan polis dibuat berhubung isu itu, menjadi tanggungjawab PDRM untuk jalankan siasatan, bagi menentukan sama ada wujud unsur hasutan atau kesalahan dari segi apa juga undang-undang.

“Saya tidak dapat angka (berapa banyak laporan polis dibuat setakat ini), tetapi ada beberapa laporan polis dibuat.

Semalam, Timbalan Pengarah (Siasatan dan Perundangan) Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Deputi Komisioner Mior Faridalathrash Wahid, berkata satu kertas siasatan dibuka mengikut Seksyen 500 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Seksyen 500 Kanun Keseksaan adalah siasatan berkaitan kesalahan fitnah jenayah manakala Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 adalah kesalahan penggunaan aplikasi untuk membuat hantaran jelik dengan niat menyakitkan hati orang lain.

Dokumentari bertajuk “L0cked Up in Malaysia’s L0ckdown” berdurasi 25 minit 50 saat oleh Al Jazeera mendakwa berlaku diskriminasi membabitkan pendatang tanpa izin dari segi layanan terhadap mereka ketika Malaysia melaksanakan langkah menangani wabak C0VID-19.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba, pada Ahad lalu dilaporkan berkata dakwaan itu tidak berasas kerana kerajaan sedaya upaya menyelamatkan negara daripada penularan C0VID-19, tanpa mengira sama ada warganegara atau bukan warganegara.

Sementara itu, mengenai dakwaan beberapa wakil daripada inisiatif Parlimen Digital telah dihubungi polis selepas mereka menamatkan sidang maya pada 4 Jun lalu, Abdul Hamid berkata, semakan dalaman mendapati tiada individu yang dipanggil polis setakat ini.

“Siapa yang rasa dirinya ditindas sila tampil ke depan. Saya nak tahu siapa yang dipanggil, polis mana yang panggil kerana setakat ini selepas disemak tidak ada pihak saya yang memanggil mereka.

“Saya minta kerjasama yang buat aduan untuk tampil ke depan dan jangan bimbang kita akan ambil tindakan yang seadil-adilnya,” katanya.

Abdul Hamid berkata, tidak ada tindakan jenayah yang dibuat terhadap sidang maya Parlimen Digital yang digerakkan kumpulan belia berkenaan.

 

Sumber: Bernama, Berita Harian, OMM

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *