Kedua Mata Budak Perempuan Tak Berfungsi Secara Serentak Dan Perlu Dibed4h, Punca Ramai Dah Jangka..

Punca Terlamp4u Kerap Main Handphone. Ibu bapa perlu mengawal penggunaan gajet pada anak-anak kerana ia boleh memud4ratkan kesihatan terutamanya penglihatan.

Dalam kes terbaru di Thailand, Dachar Nuysticker Chuayduang berkongsi mengenai ins1den yang menimpa anak perempuannya berusia empat tahun menjalani pembed4han mata kerana terlalu banyak menghabiskan masa dengan bermain telefon bimbit.

Menurut Dachar, anaknya sudah dibiasakan dengan telefon bimbit sejak usia dua tahun, sementara dia boleh fokus melakukan pekerjaannya.

sajagempak.com - Kedua Mata Budak Perempuan Tak Berfungsi Secara Serentak Dan Terpaksa Dibedah, Punca Terlampau Kerap Main Handphone

Namun, mata kanak-kanak itu mula mengalami masal4h yang menyebabkan dia terpaksa memakai cermin mata. Selain itu, dia juga mengalami perubahan di mana dia tidak dapat duduk diam atau fokus jika tiada telefon bimbit di tangannya.

Doktor berkata, penglihatan kanak-kanak itu terjejas atau mengalami simptom lazy eyes di mana matanya tidak berfungsi secara serentak.

sajagempak.com - Kedua Mata Budak Perempuan Tak Berfungsi Secara Serentak Dan Terpaksa Dibedah, Punca Terlampau Kerap Main Handphone

Selepas menjalani pembed4han, akhirnya penglihatan kanak-kanak berkenaan pulih tetapi doktor tidak membenarkan dia menggunakan sebarang gajet termasuk menonton televisyen kerana pencahayaan dari peranti itu boleh menyebabkan dia hil4ng penglihatan dan terpaksa menjalani pembed4han sekali lagi.

Kepada ibu bapa dan penjaga yang ada mana-mana anak kecil di rumah, mohon jangan terlalu awal nak manjakan mereka dengan gajet seperti handphone. Biarlah mereka membuat perkara lain atau main permainan emolain yang lebih berfaedah dan lebih sihat.

Sumber: World of Buzz via sajagempak, Soya Lemon

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*