Ramai Ingin Boikot Roti Gardenia Kerana Mengambil R0hingya Bekerja, Ini Penjelasan Pihak Gardenia..

Kebelakangan ini, sentimen anti-Rohlngya sememangnya semakin p@nas di Malaysia. Ramai yang m4rah, kerana etnik ini sesuka hati masuk menerusi perairan kita dan bekerja di merata-rata tempat — sehingga menimb0lkan keres4han dalam kalangan rakyat tempatan sendiri.

Ia kemudian dip@naskan lagi dengan lsu beberapa tuntutan yang dibuat pertubuhan dari etnik ini, membuatkan kita tertanya — apa istimewanya mereka ini, sehingga berani untuk meminta-minta..

Sejarah Roti Gardenia : Siapa Sebenarnya 'Uncle Slocum' Pencipta ...

Belum pun reda marah kita terhadap kumpulan peIarian ini, timbul pula satu lagi lsu baru memb@bitkan sebuah syarikat pengeluar roti Malaysia, Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd.

Tapi apa pula kaitan syarikat roti ini dengan Roh!ngya? Gardenia dikatakan melaksanakan Projek Perintis Kebenaran Bekerja, dengan mengambil etnik ini bekerja di kilang mereka.

Perkara inilah yang mengvndang kem4rahan segelintir rakyat Malaysia. Di media sosiaI, ia diperkatakan secara meluas — sampaikan ada yang meng4ncam untuk memb0ikot jenama itu sehinggalah kesemua pekerjanya dipastikan seratus peratus anak tempatan.

Bagaimanapun dalam laman Facebooknya semalam, Gardenia tampil memberi penjelasan untuk menjernihkan keadaan

Dan untuk pengetahuan semua, Projek Perintis Kebenaran Bekerja ini telah pun mula dilaksanakan sejak 2017 lagi.

Mengikut lap0ran Berita Harian, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi yang memegang jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri ketika itu berkata — golongan pendatang ini akan ditempatkan di sektor perladangan dan pengilangan untuk memberi kemahiran kepada mereka, sebelum ditempatkan di negara ketiga.

Jadi sebenarnya ia bukanlah inisiatif daripada syarikat Gardenia semata-mata, melainkan kerjasama antara kerajaan Malaysia dan Suruhanjaya Tinggi PBB bagi PeIarian (UNHCR) pada ketika itu..

 

Sumber LM

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*