Tempatan

Makcik Pakai Gelang Kuarantin Selamba Lepak Kedai Makan , Pemilik Kedai Di Kecam Tidak Prihatin.

Seorang doktor menzahirkan rasa kesal menerusi Twitter terhadap sikap seorang rakyat Malaysia yang gag4l menuruti perintah kuarantin diri di rumah oleh KKM.

Makcik itu dilihat masih memakai wristband berwarna merah jambu di pergelangan tangannya yang membawa maksud wajib kurantin diri dirumah jika baru lepas pulang dari luar negara.

Shame on you Ms.”

Ia telah mengundang kemar4han orang ramai dan rata-rata menyalahkan pemilik premis itu kerana dianggap macam tak ambil berat kerana menerima pelanggan seperti ini datang ke kedainya.

Disebabkan itu, peniaga di kawasan kejadian yang terletak di Bandar Meru Raya, Ipoh, Perak ini tampil memberi respon berkenaan dengan k3s makcik tersebut.

Dah call Jabatan Kesihatan Negeri Perak untuk tanya pasal maklumat mak cik ni . Tapi tak boleh ded4hkan katanya . Mereka masih siasat k3s ni .” – Peniaga

Katanya, ketika dia nampak makcik ni datang makan di tempat dia berniaga, dia dah mula rasa tak sedap hati sebelum gambar ini v1ral di media sosial.

Tambah peniaga yang mesra digel4r sebagai Kak Nurul ini, dia dah menghubungi pihak Jabatan Kesihatan Negeri Perak untuk bertanya maklumat pasal makcik tu. Namun, pihak jabatan tidak boleh mended4hkannya.

Pengawai kesihatan ada datang ke kafe Kak Nurul untuk membuat siasatan pasal makcik ni. Kini pihak mereka sedang mencarinya untuk tindakan undang-undang kerana langg4r arahan. Bagaimanapun, makcik tersebut disahkan negatif.

Pun begitu, ia mendatangkan kemar4han orang ramai termasuk Kak Nurul sendiri kerana tidak peka bahawa tindakan makcik itu lakukan telah mengundang kebimbangan orang ramai.

Sat ni 11.23 pagi macam tu pegawai kesihatan datang cafe buat siasatan pasal kes mak cik ni . Ambil maklumat pelanggan yang kami catat bila customer masuk ke kedai . Alhamdulillah pegawai sah kan mak cik merayap ni bukan yang 2 orang positif ditahan tu cuma dorang tengah cari mak cik ni untuk tindakan undang-undang sebab langgar arahan kkm. Kalau positif silap silap masatu jugak kami peniaga kafe diarah tutup dan jalani kuarantin serta buat swap test . Betul tak ?

Please lah jangan menyusahkan orang . Bukan sorang dua tau kalau hang tu positif !
Kedai makan lagi . Haiyaa
( selamat lah mak cik di sahkan negatif dan sudah melepasi tempoh kuarantin 14 hari dan dah pun buat ujian swab test kali kedua , kalau tak terkesan kepada kami para peniaga ni lah . Nama kafe kami . Syukur Allah masih lindung . )

Siapa yang ada info gambar makcik ni yang siap tolong edit tutup muka ni tlg inform Kak nurul ye ! Bantu memudahkan pencarian 🙏 Dia dicari bagi tujuan tindakan undang undang kerana langgar arahan kkm .

Edit info tambahan : Hanaz Cafe bebas dari covid ye . Kami tiada arahan penutupan kerana pegawai sendiri sah kan Mak cik gelang pink negatif daripada covid . Mak cik dicari bagi tujuan tindakan undang undang kerana melanggar arahan KKM .

Tambahan info : bila pegawai minta semua detail maklumat buku catatan ,semua ada ye , sebab kami ikut sop , jika tak ikut sop pihak kami pun akan diambil tindakan . Tapi kami ikut sop dan tiada tindakan kepada kami kerana kepatuhan sop . Kami dah beri pun buku senarai pelanggan mengikut sop . Cek suhu semua buat . Cuma kami tak ada hak selak lengan baju orang tu je ! Dan siapa tahu masa nak cek mak cik tak bergejala . Dia sendiri tahu dia patut dikuarantin, boleh jadikan dia sorok dari kami ? Ada ke mana mana kedai yang ada buat selak lengan ni ? Kalau dia lengan pendek bolh nak salahkan cafe .

Penjelasan tokei kedai makan tersebut

Dalam pada itu, bekas Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak ada menyuarakan pendapatnya menerusi Facebook dengan menegaskan bahawa dirinya kurang senang dengan keberkesanan perintah kuarantin wajib di rumah sendiri untuk mereka yang baru pulang dari luar negara.

sumber : lobak merah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *