“Apa hal samakan Nabi SAW macam pelarian?”- Ustaz Kazim Minta Mat Sabu Jangan Main Sedap Mulut.

KUALA LUMPUR – Penceramah bebas, Datuk Mohd Kazim Elias minta orang politik agar berhati-hati ketika mengeluarkan kenyataan terutama yang melibatkan susuk tubuh Nabi Muhammad SAW.

Beliau yang lebih dikenali dengan panggilan Ustaz Kazim berkata demikian sebagai maklumbalas terhadap kenyataan bekas menteri pertahanan, Mohamad Sabu yang mendakwa Nabi Muhammad SAW sebagai pelarian.

“Minta orang politik ni berhati-hati sikit bila bercakap, jangan main sedap mulut je buat analogi. Apa ke hal disamakan Nabi SAW macam pelarian?

“Fahami makna pelarian, refugee dan hijrah baik-baik. Main sedap mulut je nak cakap,” katanya sebentar tadi.

Walaupun Nama Yang Sama Alif Tetapi Sikap Aliff Aziz & Alif Satar ...

Sementara itu, Pencetus Ummah Rahmat Ikhsan turut membidas kenyataan tersebut sambil menyifatkan kedatangan Nabi Muhammad SAW ke Madinah atas jemputan masyarakat di sana.

“Rasulullah -sallallahu ‘alaihi wa sallam- seorang utusan Allah Ta’ala yang berhijrah ke Madinah atas perintah Tuhannya bukan disebabkan tidak tahan dengan seksaan di negeri sendiri.

“Jikalau Baginda ingin menjadi pelarian sudah lama Baginda melakukan demikian namun Baginda bertahan selama 13 tahun lamanya dengan pelbagai cabaran,” ujarnya pula.

Video: Nabi Muhammad Adalah Pelarian Kata Mat Sabu

TERDAHULU, Bekas menteri pertahanan, Mohamad Sabu meminta rakyat dinegara ini agar berhati-hati dengan isu pelarian.

Beliau berkata demikian ketika membahaskan Titah Ucapan Diraja di Dewan Rakyat sebentar tadi.

“Jangan kita lupa sejarah. Jangan kita lupa Islam itu ditegakkan oleh para pelarian, khasnya Nabi Muhammad yang menjadi pelarian atau berhijrah dari Mekah ke Madinah.

“(Ketika mereka Rohingya) datang ke sini, ada yang kata biar kita tenggelamkan mereka (di laut). Bayangkan itu berlaku kepada keluarga nabi,” kata ahli parlimen Kota Raja.

Mohamad juga menyebut Jaafar Abi Talib, memimpin sekumpulan umat Islam yang dianiaya keluar dari Makkah ke Ethiopia, untuk berlindung di kerajaan Kristian Aksum.

Malaysiakini - 'Harapan presidential council has no locus standi ...

Sementara itu, Ahmad Fadhli Shaari (PAS-Pasir Mas) menggesa usul dibuat untuk menggesa Mohamad Sabu (PH-Kota Raja) menarik balik kenyataannya bahawa Nabi Muhammad adalah pelarian.

Beliau berkata, kenyataan itu merupakan suatu kesimpulan yang mengelirukan dewan dan Islam itu sendiri.

“Sebut (Nabi) Muhammad sebagai pelarian sedikit bermasalah dari sudut tafsiran dan definisi.

“Ini kerana (Nabi) Muhammad bukan pelarian, tetapi berhijrah ke Madinah kerana dijemput oleh penduduk Madinah dan dilantik menjadi pemimpin Madinah,” katanya.

Bagaimanapun timbalan speaker, Mohd Rashid Hasnon berkata, Mohamad tidak berada di dalam Dewan Rakyat dan meminta Fadhli menulis surat bagi mengemukakan usul itu.

 

Sumber: Suara TV, Facebook, Ustaz Kazim Elias

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*