Uncategorized

“Melayu Babi & Miskin”- Kerana Beli Barang Banyak, Lelaki Cina Mengamuk Menjerit Di Kaunter

Malaysia terdiri daripada masyarakat berbilang kaum terutamanya Melayu, Cina, India dan yang uniknya mereka dapat hidup dalam keadaan yang harmoni.

Tetapi bukan semua memiliki sifat patriotisme dan perpaduan kaum. Pasti ada segelintir pihak yang berfikiran sebaliknya.

Tiba tiba mengamuk

Baru-baru ini, seorang pengguna laman sosial Twitter kongsikan sebuah video dimana seorang lelaki berbangsa Cina bertindak mengamuk dan menjerit di kaunter bayaran sebuah pasar.

Dikatakan, tindakannya itu mengundang kemarahan orang ramai dan menjadi tular di seluruh media sosial.

Cerita yang terjadi

Ini adalah ciapan dari seorang pengguna Twitter iaitu @yongxingg_;

“Cina ni mengamuk sebab dia marah aku dengan kakak aku beli barang dapur banyak. Kaunter ni bukan line express, barang dia 2 mineral besar tu ja and then nak bising maki siap cakap melayu babi miskin bagai.

“Aku panggil security guard pon slow, benda hang nk laju pergi kaunter lain. Benda jadi suddenly tau, tiba tiba ja. nasib baik ada abang baju biru tu. Orang lain tak tolong panggilkan guard pon. Aku seriau dia angkat tangan kat kak aku ja. Nasib kak aku jenis penyabaq, kalau aku dah balun dah 😂

“Actually dia dh start lama maki dah, tapi aku record lambat sebab tengah bertekak masa tu hahahaha, but still benda kalau hang urgent nak bayaq boleh ja cakap kat kami. Bagi ja aih bayaq dlu, bukannya kami selfish sangat. ini kalau dari awal bahasa memang tak sedap, risau makan kaki satgi

“Kalau pi tesco nampak dia lagi, eyy memang aku tibai pakai rotan satgi haa. Baru ada otak pergi beratur kat kaunter express tu. Dah besaq panjang pon tak reti baca signboard kt kaunter. Cibai yang mana tanya kenapa tak record dari awal, ni nak bagitau.

“Aku ni perempuan, aku risau time record sensorg sebelum abang baju biru tu defend, dia attack aku. Sebab ada abang baju biru tu defend, aku berani record, kalau dia attack masa takde org defend?

“Jangan la samakan cina lain dengan dia ni. Cina lain okay je tau dia ja tak rilek, jangan sebab sorang cina semua cina korang cakap perangai sama

Kita sebagai masyarakat yang terdiri dari berbilang kaum, kita HARUS menghormati kaum, sensitiviti dan agama masing-masing. Janganlah sebabkan hanya mahu membeli air mineral, kita berkelakuan seperti orang yang tidak bertamadun.

Sama-sama kita menjaga keharmonian dalam masyarakat Malaysia.

Berikut reaksi segelintir dari netizan

Ko la miskin.. Pegi Tesco beli mineral water je.. Padahal melambak air mineral jual kat kedai runcit.. Pastu saiko nak bayo kat kaunter biase.. Pegi la bayo kaunter express.. Pe kaitan bangsa ngn kemarahan ko. Ckp xpakai otak. Useless punye olang..komen dari yoy

bahasa melambangkan bangsa.. kite bole je tolak ansur klu budibahasa dia baik.. ckp “kak saya mintak bayar dulu bole barang saya tak banyak”.. klu aku mesti bagi jer klu bahasa dia mcmni..tegas sunan

Dok kata melayu miskin yg cina kaya tu kerana melayu la dok pi bli barang kdai hampa.klau melayu tk bli barang hampa jgn harap la hampa nk kaya..komen dari izhar

Babi mcm ni pon korang nak layan. Bali air mineral kat tesco. Ko kot miskin. Satu lagi tak dak ka org melayu kat situ nak belasah mamat ni? Tak dak lelaki melayu ke kat situ.? Pikir2 kenapa dia org ni biadap. Lama naik kepala…zul

kebanyak kn kaum lahanat ni mmg perangai mcm tu..kita org melayu je yg bg muka kt puak haramjadah tu..aku tau sangat perangai org kita ni klau gan bangsa asing telor simpan dlm poket..hadhri

Sumber jomviral

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *