“Haziq seorang je yang hidup?” – 7 Mavt Dalam Kemal4ngan, Soalan M4ngsa Terselamat Undang Sebak

Tujuh m4ngsa dilaporkan mavt dalam kemal4ngan membabitkan sebuah treler dengan Perodua Alza di Kilometer 5, Jalan Keramat Simpang Pulai menghala ke Cameron Highlands.

Hasil si4satan mendapati, Perodua Alza tersebut terbabas ke lorong bertentangan ketika turun dari Cameron Highlands menuju ke Kedah.

Tanya mana nenek, ibu ayah

Memetik laporan Harian Metro, salah seorang m4ngsa terselamat adalah Muhammad Haziq Zikri Mohd Zairul berumur 9 tahun. Bapa saudara, Mohd Zakri, ketika ditemui wartawan memberitahu, sebaik sahaja terjaga Haziq terus bertanyakan di mana nenek dan ibu bapanya.

Tak sampai hati saya nak mengiyakan hanya dia terselamat.

Tambahnya lagi, dia tidak tergamak untuk memberitahu kebenaran kepada Haziq yang ketika ini sedang menerima rawatan di Zon Kuning Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB).

Tak sanggup iyakan

Selain ibu bapa, Haziq turut kehil4ngan adik perempuannya, Nur Qaseh Damia yang berumur 4 tahun.

Saya tak sanggup mengiyakan bila dia bertanya kepada saya: “Paklang, kiranya Haziq seorang sajalah yang hidup?”

Kemudian saya tanya dia (Haziq) siapa memberitahunya. Katanya ‘Cik Sara’ iaitu makciknya yang beritahu ibu bapa serta adiknya mavt dalam kemal4ngan itu.

Tambah Zakri lagi, dua keluarga terlibat sememangnya jarang berjalan jauh untuk melancong. Namun, kali ini mereka sempat berkunjung ke Pulau Pangkor sebelum bermalam di Cameron Highlands.

Selalunya mereka hanya bercuti di kawasan yang dekat dengan kampung di Serdang, Kedah seperti Pulau Pinang. Tidak pasti menyambutnya di mana namun memang abang (Mohd Zairul) dan isterinya baru menyambut ulang tahun perkahwinan mereka pada 3 Ogos lalu.

Malah kereta yang dinaiki mereka pun kereta yang dipinjam dari kenalan. Saya tahu mengenai n4has itu 7.30 malam melalui kakak kepada Hasliza yang menyedari insiden itu melalui berita di media massa.

Mohd Zakri berkata, sementara ibunya, Fatimah yang turut mavt dalam kemal4ngan itu tidak menunjukkan sebarang kelakuan aneh selain daripada sempat tidur bersama cucu-cucunya di rumahnya serta rumah abang ketika menyambut Aidiladha lalu.

“Ibu juga kelihatan sentiasa ceria sejak kebelakangan ini. Ada juga dia mninggalkan pelbagai pesanan kepada kami,” katanya.

Selepas selesai proses bed4h s1asat, jnazah tujuh sekeluarga itu akan dihantar ke Kampung Badlishah, Serdang, Kedah dan dikebumikan dalam satu liang lahad.

Muhammad Haziq Zikri yang terselamat patah tangan kanan, sementara dua beradik iaitu anak kepada Hasliza, iaitu Firash Mikhael Azrie Syah, 11, dan abangnya yang dikenali sebagai Apit berusia 16 tahun, cedera parah.

 

Sumber : Harian Metro, Ohbulan

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*