Di Cekup SPRM, Ketua Balai Kantoi Siap Temui Sejumlah Wang Tunai Dalam Balai.

AMANAH ialah sifat mulia yang mesti ada pada diri setiap Muslim.Sifat itu bukan sahaja disukai ALLAH, malah masyarakat di sekeliling kita juga.

Kenapa sifat itu begitu dituntut dalam Islam dan tidak boleh dipandang remeh?Sebenarnya, asal perkataan amanah dalam bahasa Arab mempunyai akar kata yang sama dengan kata iman dan aman.Perkataan Mukmin bererti orang yang beriman iaitu yang mendatangkan keamanan, juga yang memberi dan menerima amanah.

Empat penguat kuasa Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) direm4n selama seminggu berkaitan premis h4ram di Sungai Buloh.

Terbaru Suruhanjaya Pencegahan Rasvah Malaysia (SPRM) Melaka men4han 3 pegawai polis termasuk seorang ketua balai kerana dipercayai meminta dan menerima rasuah.

Menerusi sumber, 3 pegawai polis itu dipercayai telah meminta rasvah untuk tidak mengenakan sebarang tindakan kepada seorang ahli perniagaan yang melanggar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), lapor FMT.

Ketika serbuan, rasvah berjumlah RM6,000 ditemui di pejabat ketua balai polis itu,”

Malah difahamkan suspek turut meminta ahli perniagaan tersebut untuk membayar wang perlindungan sebanyak RM1,000 setiap bulan jika perniagaannya tidak mahu diganggu atau diambil tindakan, laporAwani.

Suspek termasuk ketua balai berusia 57 tahun itu ditahan dalam serbuan pada malam tadi.

Ketua SPRM Melaka, Awangkok Ahmad Taufik Putra Awang Ismail mengesahkan perkara tersebut bagaimanapun enggan mengulas lanjut berhubung isu itu.

Suspek dibawa ke Mahkamah Majistret Melaka untuk perintah reman dibawah Seksyen 117 Kanun Tatacara Jenayah. Goodjob SPRM!

Ia menjadi prasyarat utama dalam aspek pengurusan agama, pemerintahan, penghakiman, pemfatwaan dan seumpamanya sebelum seseorang itu dilantik menjalankan tanggungjawab berkenaan.

Jika seseorang yang dilantik itu tidak memiliki sifat amanah, maka akan rosaklah semuanya.Hanya menunggu saat dunia yang fana itu akan binasa dan lenyap selamanya.Kalau bukan kita, siapa lagi yang akan mengangkat sifat amanah itu.Sesungguhnya, sifat itu menjadi benteng utama yang mengukur tahap keimanan seseorang.

Sumber : lobakmerah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*