“Asalnya Video Hanya Di Hantar Kepada Ibu Murid Tersebut”- Cikgu Teruk Di Kecam Beri Penjelasan.

Memang sedih bila kita nampak video yang tidak sepatutnya tular di media sosial tular terutama apabila ia dikaitkan dengan kanak kanak.

Baru baru ini tular di media sosial dimana seorang guru tanya soalan kepada anak murid ayah masak apa di rumah. Anak murid tersebut selamber beritahu Ayah Masak Ketum.

Perkara ini menjadi bualan netizen dan cikgu yang dikatakan memuatnaik video tersebut telah teruk dikecam netizen.

Perkara ini mendapat perhatian salah seorang penceramah bebas yang banyak berinteraksi dengan murid sekolah. Akhi Fairuz Al-Jengkawi sebelum ini telah mengeluarkan kenyataan rasa kesal terhadap guru tersebut kenapa memuat naik video tersebut.

CIKGU TERSEBUT TAMPIL BERI PENJELASAN

Akhi Fairuz Al-Jengkawi memuat naik satu status dimana cikgu tersebut telah menghubungi beliau dan menjelaskan apa sebenar yang terjadi. Jom baca ..

Cikgu yang merakam video ‘ayah saya masak ketum’ mesej saya.

Ya, kita semua maklum soalan yang diajukan itu diulang kali kedua. Awalnya cikgu ini dah dengar jawapan masak ketum itu, namun untuk ‘bukti kukuh’, beliau ambil inisiatif untuk bertanya kembali dengan rakaman.

Apa tujuannya? Nak viralkan ke media sosial?

Jawapannya tidak.

Lalu video itu HANYA dihantar kepada IBU kanak-kanak itu sahaja. Saya ulang, hanya kepada IBU murid itu sahaja.

Kenapa?

Niat cikgu ini jelas, beliau nak bantu pelajar berkenaan. Katanya, kalau ia betul-betul berlaku, harap pihak ibu tidak cover hal itu dari anak.

Jadi siapa yang viralkan video ini ke media sosial?

Ibu kanak-kanak berkenaan mungkin ada jawapannya. Biasanya kalau video ‘comel’ begini, mestilah cepat-cepat nak share dalam group whatsapp family.

Bila dah tersebar di satu group, bayangkan apa akan jadi selepas itu. Dan kita semua dah tahu video ini telah tersebar merata.

Cadangan saya begini,

1. Jika hal sebegini berlaku, mohon cikgu tidak mengambil tindakan peribadi dengan menghantar video itu terus kepada parents. Ya, niat cikgu baik, tapi kita khuatir ia akan timbul salah faham.

2. Rujuk pentadbir sekolah. Bincang apakah jalan yang terbaik untuk bantu murid ini, juga ayahnya.

3. Paling elok, panggil si ayah dan ibu murid datang ke sekolah. Maklumkan apa yang berlaku serta tunjukkan video itu.

4. Maklumkan pada ibu bapa apakah impak buruk yang dialami anak jika si ayah tak berubah (jika benar menurut dakwaan anak).

Ok, sekarang video ini dah tersebar di dalam group wassap, facebook, page, twitter, youtube, instagram dan lain-lain media sosial.

Apa yang kita boleh buat?

Saya mohon kalian sebarkan posting saya ini. Asal nampak video berkenaan orang share, share tulisan saya ini. Nak copy paste pun tak ada masalah, saya benarkan.

Kredit: Akhi Fairuz Al-Jengkawi

Artikel By: AwatttSyeikhh Network

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*