Bvnuh 23 Penghuni Pusat Tahfiz, Remaja Dijatuhi Hukuman Penjara Failkan Rayuan.

Remaja lelaki berusia 19 tahun yang diperintahkan ditahan di penj4ra selama diperkenankan Yang di-Pertuan Agong setelah didapati bersalah membvnuh 23 individu dalam kebakaran di Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah, telah memfailkan rayuan terhadap perintah itu.

Peguamnya Haijan Omar ketika dihubungi berkata satu notis rayuan  difailkan terhadap perintah Mahkamah Tinggi pada 17 Ogos itu menerusi sistem e-filing sehari selepas mahkamah membuat keputusan.

“Kami memfailkan rayuan terhadap sabitan dan hukvman…”

Terbabit 23 pembvnuhan

Hakim Datuk  Azman Abdullah menyabitkan remaja itu dengan pertudvhan dikenakan selepas mendapati pihak pembelaan g4gal menimbulkan keraguan munasabah terhadap 23 tuduvan membvnuh dihadapi remaja itu.

Azman berkata kerana remaja itu seorang juvana (berumur 16 tahun) semasa kes4lahan itu dilakukan, beliau menggunakan Seksyen 97(1) Akta Kanak-Kanak 2001 dalam menjatvhkan hukum4n terhadapnya.

Dijatuhi hukvman, tertudvh kemuka rayuan

Pada 28 Jan 2020, Azman mengarahkan remaja itu membela diri atas pertudvhan membvnuh selepas mendapati pend4kwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadapnya.

Menurut pertudvhan pindaan, remaja itu bersama seseorang yang tidak dicamkan, ditvduh membvnuh dan menyebabkan kemat1an 23 penghuni pusat tahfiz beralamat di Jalan Keramat Hujung, Kampung Datuk Keramat, Wangsa Maju, di sini antara 4.15 pagi dan 6.45 pagi, pada 14 Sept 2017.

Dia did4kwa dengan 23 pertudvhan, masing-masing menurut Seksyen 302 Kanun Keseks4an yang dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama yang memperuntukkan hukum4n mat1 mandat0ri jika sabit kesal4han.

Bagaimanapun, Seksyen 97(1)  Akta Kanak-kanak 2001 memperuntukkan pes4lah di bawah umur 18 tahun tidak boleh dikenakan hukum4n mat1 dan boleh diganti dengan hukum4n penj4ra selama diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong seperti yang diperuntukkan Seksyen 97(2) akta sama.

 

Sumber : Bernama

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*