“Apa-apa Jadi Yang Teruk Di Cemuh Perempuan, Kena Hadap Kena Seranah – Fynn Jamal

Seakan timbul tanda tanya andai posting yang dimuat naik oleh penyanyi Fynn Jamal di laman Instagram miliknya mempunyai kaitan dengan kisah anak perempuan kepada penyanyi Nora Ariffin, namun ianya dilihat bagai satu pesanan dan ingatan buat kaum wanita.

"Apa-Apa Jadi, Yang Lebih Teruk Dicemuh Adalah Perempuan" - Fynn Jamal

Menerusi ruangan entri berkenaan, Fynn difahamkan tampil memberikan pendapat mengapa pesanan ‘jaga diri’ selalu diberikan kepada wanita.

 

 

View this post on Instagram

 

kenapa pesanan “jaga diri” itu lebih selalu ditonyoh pada muka perempuan? . sebab kalau apa2 jadik— yang lebih teruk dicemuh adalah perempuan. . bunting— perempuan yg hadap. kena jawab. . yg jantan entah ke mana hala. . bercumbu— perempuan yg tadah. kena seranah. . yg jantan terus je hidup selamba. . pesan “jaga diri” tu bukan sbb nak salahkan perempuan. tapi sbb sayang lah kita berpesan. apa2 jadi nanti— yg akan kena jawab seranah tu mmg perempuan. . nak tunggu dunia ni adil mmg berangan lah. ni dunia kot. kebenaran paling benar (kalau betul tak bersalah lah) adalah kat keabadian. . so ke sana ajelah kita tujukan. . ikatlah anak2 perempuan kita. ye. mmg saikoloji omputih kita dok berpesan pada parents jgn jadi toksik la, dengar dan senyum lebarlah. tapi ah. sampai bila nak tipu diri sendiri. . asal namanya ada kawan baik selain kita— tak usahlah seratus peratus percaya. ke mana2 teman. dia nak study group, buat kat rumah. nak gi makan2 kawan2, ikut. biarlah dia malu ada wali ke hulu hilir ikut dia dari kita malu nanti2nya. . jgn terlalu nak menang hati anak; kita biar anak kita tergelincir dari agama. worse— dgn kita2 tergelincir sama. . jaga diri, wahai anak2 perempuanku. jaga dari api.

A post shared by فصبر جميل (@fynnjamal) on


Ujar Fynn, pesanan untuk menjaga diri itu bukanlah satu sebab untuk menyalahkan perempuan semata-mata namun ia kepada lebih menyanyangi kaum tersebut.

“Jaga diri tu bukan sebab nak salahkan perempuan tapi sebab sayanglah kita berpesan. Apa-apa jadi nanti yang akan kena jawab seranah tu memang perempuan. Nak tunggu dunia ni adil memang beranganlah. Ni dunia kot.”

Tambah Fynn lagi, tidak menjadi toksik kepada anak-anak dan mendengar segala keluhan mereka dengan senyum lebar merupakan psikologi barat yang sentiasa mengingatkan ibu bapa berkenaan hal tersebut.

"Apa-Apa Jadi, Yang Lebih Teruk Dicemuh Adalah Perempuan" - Fynn Jamal

“Ikatlah anak-anak perempuan kita. Ya, memang saikoloji omputih kita dok berpesan pada parents jangan jadi toksik la, dengar dan senyum lebarlah. Tapi ah, sampai bila nak tipu diri sendiri.”

Sekadar informasi, Fynn sebelum ini cukup terkenal dengan tulisan-tulisan dan lagu-lagu puisinya seperti Arjuna Beta yang dicipta istimewa untuk anak sulungnya. Malah sebelum ini juga nama Fynn turut disebut-sebut warganet sehingga trending di laman Twitter gara-gara luahan dan pandangannya berhubung isu rogol. Bahkan, hampir sebahagian netizen khabarnya tidak berpuas hati dengan pendapat yang dilontarkan penyanyi tersebut.

sumber : https://beautifulnara.com/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*