“Arw4h tak tahan sampai lari dari kem”- Abang Anggota ATM ‘J4tuh Bangunan’ Buka Cerita.

Semalam h4ngat diperkatakan mengenai Allahy4rham Abdul Aziz Aznam yang men1nggal dunia selepas diperc4yai terj4tuh dari tingkat tiga bangunan kediaman sebuah kem tentera di Batu Pahat, Johor.

Arw4h menghembvskan naf4s ter4khir petang Ahad lalu selepas sembilan hari menerima rawatan di Unit Raw4tan Rapi (ICU) akib4t keced3raan par4h.

Difahamkan, pihak polis juga sedang melakukan si4satan bagi mengen4l pasti pvnca sebenar kej4dian berikutan dakw4an keluarga bahawa m4ngsa berkemungkinan dibvli ketika di dalam kem.

Susvlan ins1den itu, abang kepada angg0ta tentera, Allahy4rham Abdul Aziz iaitu Mohamad Amirulnaim Aznam mended4hkan m4ngsa sering meng4du kepada keluarga yang dia sering dibvli dan r4gg1ng ketika berada di kem.

M4lah, arw4h juga meng4du pernah ditvmbuk dan mukanya dig0sok dengan berus besi sehingga luk4.

Ekor4n kej4dian itu, m4ngsa menyatakan hasrat untuk men4matkan perkhidmatannya da­lam Angkatan Tent3ra Malaysia (ATM) ketika pulang ke kampung di Bandar Baru Putra, Bercham pada Januari lalu.

“Sewaktu pulang ke kampung, p4rut pada wajah adik saya itu masih berbek4s. P4rut itu akib4t dig0sok berus besi. Abdul Aziz juga d4kwa dia ser1ng ditvmbuk ketika berada di kem.

“Abdul Aziz ada menunjukkan gambar yang diambilnya terdapat banyak kes4n leb4m lama pada badan. Akib4t tidak tahan lagi diperl4kukan begitu, dia lari dari kem dan pulang ke kampung,” katanya.

Pada awalnya, keluarga meng4nggap ia bukan masalah yang ser1us dan men4sihatinya untuk terus bert4han. Sepanjang berada di rumah, arw4h kelihatan sangat ceria dan ser1ng men0long ibu serta adik-beradik lain dalam urusan harian.

“Apabila dia menyatakan hasratnya sekali lagi mahu berhenti, kami akhirnya akvr dan bersetuju dengan keputvsan itu,” uj4rnya.

Katanya lagi, anak b0ngsu daripada tiga beradik itu pulang semula ke kem pada 28 Ogos lalu untuk melap0r diri sekali gus mahu menguruskan proses untuk men4matkan perkhidmatan dalam ATM.

Lebih meny3ntuh hati, sebelum kembali ke kem, Abdul Aziz telah meny1mpan motosikal kesay4ngannya di dalam bilik seolah-olah itu petanda dia tidak akan pulang lagi.

“Saya bersama ibu yang hantar arw4h sampai ke depan pintu kem, namun tidak sampai 24 jam saya terima pangg1lan kira-kira pukul 3 pagi (29 Ogos lalu) yang memberitahu adik terj4tuh dari tingkat tiga bangunan.

“Pegawai tentera memberitahu bahawa pada pukul 12 tengah malam, adik saya telah dibawa ke hospital selepas ced3ra par4h pada kepala dan d4da,” ujarnya.

Red4 dengan pem3rgian arw4h adiknya, bagaimanapun Amirulnaim berharap pihak berkuasa menj4lankan sias4tan yang 4dil berhvbung kem4tian adiknya.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*