Tempatan

Ali Puteh Beri Alasan Mengapa Tidak Bawa Ibu Tidak Hadir Ke Mahkamah.

PELAWAK Ali Puteh mener1ma kepvtusan Mahkamah Rendah Syariah Shah Alam yang menet4pkan pemb4hagian h4rta peningg4lan arwah abangnya yang juga pelawak Abam B0cey meng1ikut hukvm Isl4m.

Ali atau nama seben4rnya Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan, 32, berkata, dia dan kelu4rganya tidak pernah mengh4lang pr0ses far4id sep3rti yang did4kwa segel1ntir pihak, malah sentiasa bersetvju pembah4gian itu dil4kukan deng4n kaed4h yang betul.

“Mem4ng saya tahu, orang cak4p saya dan keluarga cub4 mengh4lang pr0ses ters3but. Orang angg4p saya yang sal4h.

“Sed4ngkan masa sidang med1a yang s4ya pernah adakan beberapa kali seb3lum ini pun dah cakap memang semua kena far4id ikvt hvkum Islam. Seb4b itu yang sepatutnya, ” uj4rnya.

Nor Hidayah dit3mui media selep4s selesai pros1ding di Mahk4mah Rendah Sy4riah Shah Alam.

Menervsi lap0ran pada Khamis, b4lu kep4da Abam Bocey iaitu Siti Nor Hidayah Mohd Ali berpu4s h4ti dengan kepvtusan Mahk4mah Rend4h Sy4riah Shah Alam berhvbung tuntvtan faraid yang dif4ilkannya pada 15 Julai lalu.

Menurut Nor Hidayah, 28, mahk4mah menet4pkan pemb4hagian berdasarkan hukvm syarak melibatkan rumah, kereta serta barang perib4di peningg4lan arw4h suaminya.

Kata Nor Hidayah, mesk1pun ibu m3ntuanya iaitu Sabariah Arshad tid4k h4dir pada pr0siding yang berl4ngsung pada Khamis namun wan1ta itu akan tet4p mener1ma bahag1annya mengikut hukvm Islam.

Dalam pada itu, Ali berkata, dia tidak dapat menghantar ibunya menghadiri pr0siding itu diseb4bkan perlu memb4wa isteri yang k1ni sarat mengandung menjalani pemer1ksaan d0ktor.

“Alhamdvlillah… bagi saya, itu yang terbaik. Baguslah, benda itu (harta peninggalan Abam) memang perlu difaraidkan.

“Saya tak datang sebab bawa isteri buat pemer1ksaan dokt0r, dia dah nak bersalin. Ibu saya pula berkervsi r0da, macam mana nak datang send1ri, ” kata Ali.

 

Sumber : mStar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *