Penerima hati pertama ketika usia 14 bulan, Mohd Afiq Ikmal di laporkan kritik4l.

Kuala Lumpur: Selepas 23 tahun menjalani pembed4han pemlndahan hati, Mohd Afiq Ikmal Muhammad Zaini kini dilap0rkan dalam keadaan krit1kal dan tldak sedarkan diri aklbat k0mplikasi hati.

Perkembangan itu dimaklumkan penderma hat1 pertama di Malaysia Wan Mohd Hafizam Wan Ismail, 45, yang menjelaskan Mohd Afiq Ikmal, 23, kini dirwat di Hspital Selayang, Selangor.

“Saya harapkan terbaik bagi adik Afiq kerana jangka hyat penerima mampu bert4han lebih 20 tahun selepas menjalani pembed4han pemlndahan hati.

“Saya agak r1sau jika berlaku penoIakan, selepas 22 tahun pembed4han dilakukan kerana ada ke$ penerima lain, Nurul Afiqah Mohd Zahir, mninggaI dunia selepas puluhan tahun menjalani pembed4han sama.

Foto: wan mohd hafizam wan ismail

“Afiq sebelum ini, dikatakan sudah beberapa kali keluar masuk hspital, tetapi keadaannya kali ini agak memblmbangkan. Saya bercadang untuk menziarah Afiq, kira-kira jam 9 pagi esok,” katanya ketika dihubungi BH Online, hari ini.

Sebelum ini, Wan Mohd Hafizam dilap0r menderm4kan sebahagian hatinya kepada Mohd Afiq Ikmal yang ketika itu berusia 14 bulan.

Paparan kisah Mohd Afiq Ikmal itu mendorong Pegawai Bersekutu Angk4tan Pert4hanan Awam (APM) membantu, walaupun antara mereka tlada pertalian saudara dengan keputusan itu dibuat atas dasar kemanusiaan.

Sumber:bh

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*