Imuniti Bekas Pesakit Covid-19 Tak Kuat, Hanya Bertahan Sekitar 8 Bulan Sahaja.

Seseorang yang pernah dijangkiti Covid-19 tidak akan mendapat imuniti jangka panjang terhadap virus itu, kerana data semasa menunjukkan bahawa antibodi hanya bertahan sekitar lapan bulan setelah pulih daripada jangkitan.

Pengarah Institut Penyelidikan Klinikal (ICR) KKM, Dr Kalaiarasu Peariasamy berkata demikian sebagai menasihatkan mereka yang ingin mengelak daripada mendapat vaksin dengan mendapat jangkitan itu.

“Kita masing-masing mempunyai tahap imuniti yang berbeza … jadi mendedahkan orang yang sihat (kepada Covid-19) dan menganggap bahawa kita semua akan pulih secara automatik adalah tidak betul.

“Walaupun mereka merasa ia akan berjaya, data semasa menunjukkan imuniti hanya bertahan selama lapan bulan dan tidak lebih.

“Seseorang yang pulih dari Covid-19 mungkin mempunyai imuniti selama lapan bulan tetapi imuniti semakin berkurang sebaik mereka pulih.

“Jadi kita harus menolak pandangan yang menganggap bahawa jika anda masih muda, anda boleh dijangkiti, (mendapat imuniti) dan menghindari vaksin,” kata Kalaiarasu dalam sesi taklimat Kementerian Kesihatan dengan media melalui sidang video dalam talian hari ini.

Walaupun belum ada data jangka panjang yang konklusif mengenai tempoh vaksin memberi kesan, dia mengatakan penyelidikan semasa menunjukkan bahawa vaksin dapat memberikan imuniti terhadap Covid-19 selama sekurang-kurangnya satu tahun dan mungkin hingga dua atau tiga tahun.

Penghantaran vaksin Pfizer-BioNTech pertama dijadualkan tiba di Malaysia pada pagi Ahad ini.

Program vaksinasi akan dibahagikan menjadi tiga fasa, dengan fasa pertama menumpukan pada petugas barisan hadapan.

Dr Hanif Zailani, yang merupakan ketua sektor pakar kesihatan awam di bawah Jabatan Kawalan Penyakit di Kementerian Kesihatan, menjelaskan bahawa program vaksinasi harus dipisahkan menjadi beberapa tahap.

Ini kerana bekalan vaksin Covid-19 terhad di seluruh dunia, yang menyebabkan bekalan dihantar secara berperingkat, katanya.

Hanif juga menyatakan bahawa kira-kira 5,000 pekerja kesihatan dari Kementerian Kesihatan, Kementerian Pertahanan, dan juga universiti hospital, telah dilatih untuk menguruskan vaksin setakat ini.

Mereka akan memainkan peranan memberikan vaksin untuk fasa pertama, katanya, dan sukarelawan akan direkrut untuk fasa kedua dan ketiga bagi menampung kapasiti vaksinasi.

sumber : mk

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*