“Kemungkan di halalkan atas nama gurauan..”- Page ‘Riak Apa Hari Ini’ Di Kecam Ustazah Asma Harun.

Kalau korang aktif di laman media sosi4l Facebook, korang mesti sedar dengan kemuncvlan grup Facebook terbaru iaitu Ri4k Apa Hari Ini yang kian terkenal di kalangan netlzen.

 

Meskipun baru saja ditubuhkan, grup FB ini dah berjaya mengumpul lebih 120,000 ahli dalam masa singkat dan kebanyakan pengguna FB yang masuk ke dalam grup ini memang berlvmba-lvmba untuk menunjukkan aktiviti ‘ri4k’ mereka di dalam kumpulan ini.


Sumber: Facebook
Ada yang tayang bar4ng kemas, tunjuk wang yang berkepvk dan tak kurang juga berkongsi koleksi peribadi yang berharga buat tatapan netlzen atas nama gur4uan semata-mata.

 


Sumber: Facebook


Sumber: Facebook


Sumber: Facebook
“Pelbagai kemvngkaran dan d0sa sedang dihalalkan atas nama gurauan” 

 

Walau bagaimanapun, p0sting di dalam grup tersebut baru-baru ini telah mendapat perhatian Ustazah Asma’ Harun yang merasakan ia agak keterlaluan hingga menghalalkan pelbagai kemvngkaran dan d0sa atas nama ingin bergurau sesama rakan media soslal. 

 

Menurutnya, menerusi grup tersebut, ahli dilihat sangat bebas bergurau senda sesama m4hram dan ada juga mendedahkan auram4t untuk menunjukkan barang kemas serta kulit putih melep4k dengan menggunakan kapsyen ‘ri4k’.


Sumber: Facebook
“Macam-macam cara sy4itan beri idea pada kita untuk terus bergelum4ng dengan d0sa” 

Perkongsian tersebut mendapat lebih 20k likes dan 7.1k shares yang mana rata-rata netlzen di posting itu bersetuju dengan kata-kata ustazah berkenaan.

 

Ramai beranggapan budaya ri4k ini sebagai budaya yang tidak patut dibanggakan apatah lagi menjadikan ia bah4n gur4uan.


Sumber: Facebook
Kalau nak bergur4u tak sal4h, tapi harap janganlah berlebihan… 

Sumber:LM

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*