“Aku rela mati dari membiarkan agama dihina..”- Tolak Vaksin Covid-19, Suhaimi Saad Doa Mufti Buka Hati.

Bagi membendung penularan Covid-19, baru-baru ini, kerajaan mengisytiharkan program vaksinasi secara percuma yang dijalankan dalam beberapa fasa khas untuk rakyat Malaysia.

Bagaimanapun, ada segelintir masyarakat yang masih enggan melakukan sedemikian termasuklah bekas anggota kumpulan kumpulan nasyid In-Team, Suhaimi Saad.

Tetap pendirian tolak vaksin Covid-19

 

Meskipun Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Bakri menyarankan umat Islam untuk mengambil vaksin, Suhaimi tetap menolak dan nekad dengan pendiriannya.

Perkara tersebut disampaikan oleh pemilik nama Mohd Suhaimi Saad itu sendirimenerusi satu perkongsian di laman sosial Instagram miliknya @mosusofficial, beberapa hari lalu.

Selain itu, dia turut memuat naik paparan skrin menunjukkan hujah Dr Zulkifli mengenai vaksin.

Lebih rela mati daripada divaksin

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Suhaimi Saad (@mosusofficial)

“Aku tak kecam ulama atau mufti, tak juga berniat menghasut sesiapa. Apa pun hujah orang, itu tidak akan semudah-mudahnya mengubah pendirian aku. 
“Ini sebab aku pun ambil dalil dari al-Quran. Dalam al-Quran, Allah kata kalau kau ikut cara hidup kebanyakan manusia atas muka bumi ni, nescaya kau akan disesatkan dari jalan Allah,” tulisnya di ruangan kapsyen.

Dalam pada itu, Suhaimi turut menegaskan pendiriannya di mana dia lebih rela mati daripada membiarkan agamanya dihina oleh musuh Islam.

“Aku rela mati berbanding membiarkan agama Allah dihina dan diperbodoh-bodohkan oleh musuh Islam.
“Dan aku minta pada Allah agar Allah buka seluruh hati manusia khususnya para mufti dan ulama untuk melihat kebenaran dengan mata pandang Allah,” tegasnya.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata pengikutnya menyokong pendapat yang dilontarkan oleh lelaki berusia 41 tahun itu.

Amalkan sunnah Rasulullah mudah urusan

Banyakkan belajar supaya diberi kefahaman agama

Selain vaksin, Suhaimi dan keluarga turut menolak sebarang ubat-ubatan. Malah, dia juga tidak menghantar anak-anaknya ke sekolah dan hanya mendidik mereka sendiri di rumah.

Suhami berkahwin dengan Nordiana Mohd Naim atau lebih dikenali sebagai Ina Naim pada Ogos 2007 dan dikurniakan empat orang cahaya mata.

Sumber: Instagram Suhaimi Saad

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*