Kenali ‘Syafiq Cute’ Pemuda Masak Sambil Tersenyum Yang Mencuri Hati Ramai Wanita.

Jika kita merupakan pengguna media sosial yang rajin untuk mencari resepi masakan baru untuk dicuba pastinya akan perasan video-video seorang pemuda yang tersenyum manis memasak di ruangan dapur.

Pemilik nama Mohd Shafiq Zulkarnain, 28 yang merupakan seorang pegawai forensik di Jabatan Kimia Malaysia, Petaling Jaya, Selangor sering berkongsi pelbagai video masakan di media sosial terutamanya di TikTok sehingga tular.

Dah belajar masak dari umur 11 tahun

Menerusi Harian Metro, Shafiq memaklumkan bahawa dia sememangnya minat memasak dan belajar memasak dengan ibunya serta menjadikan aktiviti tersebut sebagai hobi.

Saya memang minat memasak dan sudah menganggapnya sebagai satu hobi dan terapi untuk menghilangkan tekanan kerja.”
“Ilmu memasak dipelajari daripada ibu (Noraini Buang, 62) ketika berusia 11 tahun dan pendedahan awal itu mengajar saya menjadi seorang yang berdikari,” Katanya

Masak tiap kali balik kerja & cuti

Walau bagaimanapun, disebabkan dia masih bujang dan barang keperluan memasak juga terhad, Shafiq hanya menggunakan apa yang ada sahaja mengikut sukatan yang dianggarkan.

“Hobi itu berterusan sehingga kini dan setiap kali pulang daripada kerja atau cuti rehat, saya akan memasak.
“Cuma, saya masih bujang, jadi kelengkapan di rumah agak terhad dan hanya menggunakan apa saja yang ada, misalnya cawan untuk menyukat bahan dan tunjukkan cara satu persatu cara memasak supaya pengikut yang menonton tidak rasa susah untuk mencubanya sendiri di rumah,” katanya.

Ada yang kata sekadar jual muka

Berpenampilan kacak dan kerap memakai kemeja semasa memasak membuatkan pengikutnya di media sosial semakin hari semakin bertambah terutamanya di TikTok.

Namun, dia akui disebalik komen-komen positif ada juga yang meninggalkan tohmahan dengan mendakwa dia hanya menjual muka.

“Ada segelintir warganet meragui kebolehan saya kerana penampilan memakai kemeja ketika memasak selain mengatakan saya hanya ‘menjual’ muka saja di TikTok.
“Tetapi tuduhan mereka tidak benar kerana ramai sudah mencuba resipi dikongsikan dan percubaan mereka berhasil.” Jelasnya

Setakat ini, TikTok Shafiq yang menggunakan nama @shafiqcute itu telah mendapat lebih daripada 500 ribu pengikut yang rata-ratanya seronok melihat dia memasak serta berkongsi resepi makanan mudah yang boleh dicuba pada bila-bila masa.

Sumber: Harian Metro (Redzuan Muharam), Mohd Shafiq

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*