Tempatan

Siapa Sangka Kerana Pisang Anak Ini Masuk Wad, Hampir Di Bedah.

Pada masa itu, kami sebenarnya nak pergi bercuti ke Johor. Dalam perjalanan ke sana, Haziq berasa kurang selesa. Makan tak nak, minum pun kena paksa. Tapi kami anggap mungkin sebab dia demam.

ketika kami sampai di hotel nak check in, Haziq menangis tidak berhenti. Serba tak kena. Masuk tandas, tengok diaper kering. (Aik, takkan tak kencing langsung. Pelik ni.)
bahaya makan pisang, usus bengkak, makan pisang, manfaat pisang, keburukan pisang, pisang, penyakit disebabkan pisang, pisang penyebab penyakit, usus padat, usus membengkak, sukar kencing, tak boleh kencing, pisang menyebabkan tak boleh kencing
Haziq mula menangis sekuat hati, tak ada kompromi dah. Dia cakap sakit bahagian perut. Tekan perut dah keras, pundi da keras. Tak sempat check in, kami pi klinik. Hari Ahad, klinik banyak tutup. Syukur jumpa satu klinik yang buka

Doctor periksa, doctor minta terus ke Hospital, bahagian kecemasan. Kami blur. Doctor menjelaskan, Haziq tak kencing dah lebih 4 jam. Sangat bahaya untuk kanak-kanak. Boleh akibatkan pundi kencing pecah! (Masa ni, Allah je tahu apa perasaan kami).

ketika cuaca Hujan sangat lebat, kami terpaksa cari hospital berhampiran. Terus berlari bawak Haziq ke bahagian kecemasan. Bila doctor panggil dan check Haziq, doctor terus refer ke bahagian red zone! (Ummi da nak nangis masa ni

Datang doctor pakar, minta Haziq buat xray. Saluran air kencing da penuh dan terlalu sendat. Usus Haziq dah membengkak, kalau lambat keluarkan air kencing, boleh effect buah pinggang Haziq! Allahuakbar, ummi rasa nak pengsan. Kaki dah tak kuat, seram sejuk badan, dukung Haziq. Ayah Haziq kat luar menunggu.

ketika Doctor mengambil darah Haziq, Haziq pun meraung kesakitan. Ummi mampu peluk dan pujuk Haziq je. Paling gerun, bila doctor nak masukkan tiub untuk keluarkan air kencing Haziq. Risiko? Ya, ada risiko nya. Tapi, tu je cara yang ada.

Doktor dah cuba,dua kali tak juga boleh. Haziq da pucat kesakitan menangis. Merayu kat ummi, nak balik. Ummi mampu peluk je Haziq, ummi tak kuat nak pandang mata Haziq waktu ni. Apa yang silap, kenapa Haziq tak boleh kencing macam biasa.

Doctor menjelaskan, kena buat pembedahan jugak! OT room doctor dah booked. Tunggu doctor pakar datang. Ya allah, ummi rasa nak pitam. Takkan sampai kena operate!!!

Sementara menunggu doktor datang, Haziq kena naik ke ward sementara. Ada sesi interview. Nurse tanya bila last Haziq buang air besar, apa menu Haziq makan dan minum, berapa kali kekerapan yang biasanya Haziq buang air besar dan kecik.

Setelah Doctor pakar tiba. melihat result darah dan xray Haziq. Doctor minta izin cuba masukkan sekali lagi tiub untuk keluarkan air kencing Haziq. Ummi dengan berat hati, terpaksa akur. Ayah Haziq pun ada sekali, sama-sama risau tengok anak yang dalam kesakitan.

Ada tiub yang besar, doctor menerangkan risikonya. Kalau silap cara, boleh akibatkan luka dan maybe boleh akibatkan kemandulan pada Haziq. Ya allah, berita apa lagi ni. Kami tak ada pilihan. Kami serahkan pada doctor pakar buat keputusan. Selebihnya, kami mampu berdoa saja pada Allah untuk Haziq.

Syukur, akhirnya doctor berjaya keluarkan air kencing Haziq. Kemudian, doctor masukkan ubat untuk melembutkan najis. Haziq tak membuang baru 1 hari, tapi kami tak sangka hasilnya sampai buat dia sakit macam tu. Selalunya dia akan membuang setiap hari sekali sekurang-kurangnya.

Bila berbual-bual dengan doctor, doctor syak Haziq jadi macam tu sebab ‘pisang’. Yea, pisang! Doctor jelaskan gambar xray usus dan pundi Haziq. Usus penuh dan padat langsung tak ada ruang. Najis terlalu banyak, kalau tak keluarkan, usus boleh pecah.

Sesuatu yang membuatkan kami terkejut, doctor kata pisang adalah salah satu punca kanak-kanak sembelit teruk. Bukan Haziq sorang, tapi dah banyak kes jadi macam tu sebab makan pisang.

Kegemaran Haziq adalah memakan pisang. Kebetulan memang seminggu tu dia kerap makan pisang. Menu yang lain semua sama je. Air masak dia minum jugak, tapi tak cukup doctor kata. Kalau makan pisang, kena lebihkan ambil air kosong daripada biasa.

Pisang boleh menyebabkan najis jadi banyak, dan usus akan jadi sendat, padat. Maafkan ummi sayang. Ummi ingatkan pisang ni melawaskan, tapi sebaliknya.

Sejak dari kejadian itu, kami mengawal jumlah biji pisang yang Haziq makan, cukup sebiji je. Lepastu, memang kami akan bagi dia air kosong
banyak-banyak.

Kisah ini tidak kami lupakan. Hanya kerana pisang, Haziq nyaris kena operate. Sejak Haziq hadir dalam hidup kami, slowly banyak perkara yang kami tak pernah tahu, jadi tahu. Benda yang kami tak pernah kisah, sekarang jadi keutamaan kami.

memang benar kata orang, bila kau dah ada anak, hidup kau akan berubah 360°!! Tu la kisah Haziq, Ummi ter throw back malam ni. Hehe, ada ke ni yang baca?

peringatan kepada kita semua, siapa ada anak kecik. Jangan bagi anak makan pisang banyak sangat. Kalau anak tak kencing lebih 4 jam, terus ke Hospital tau. Jangan pergi Klinik.

jadikan ini sebagai satu pengajaran kepada kita semua. Sampaikan pada kawan-kawan yang ada anak kecik tau. Pantau diaper anak selalu.

 

sumber : theasiaparent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *