Viral

“Saya cikgu praktikal yang rakam, dia cikgu tetap..” – Salah Info Adakah Pengetua Tadika Cuba Selindung Fakta?

Susulan video yang tular, Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Baharudin Mat Taib berkata, polis kini menyi.asat seorang guru yang did.akwa membuat pend.eraan terhadap kanak-kanak.

“Satu l.aporan polis telah dibuat oleh ibu bapa kanak-kanak itu. Perkara ini sedang dis.iasat oleh Jabatan S.iasatan J.enayah, maklumat lebih lanjut akan dikongsi kemudian,” kata Baharudin ketika dihubungi.

Beliau menambah, polis kini telah mengenal pasti guru wanita yang terl.ibat. Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Baharudin Mat Taib juga mengesahkan kej.adian tersebut yang berlaku di Jalan Kebun, Klang dekat sini hari ini.

“Saya sahkan lap.oran polis dibuat oleh ibu kanak-kanak m.alang itu dan kertas s.iasatan telah dibuka selepas laporan polis diterima dari ibu m.angsa dic.ampak guru tadika itu.

“Si.asatan dalam ti.ndakan polis Bahagian S.iasatan J.enayah IPD Shah Alam dan identiti guru telah dikenalpasti, dipanggil untuk memberi keterangan membantu s.iasatan polis,” katanya hari ini.

Tambah Baharuddin, jika dis.abit dengan kes.alahan, guru itu boleh dikenakan d.enda maksimum RM 20,000 atau p.enjara sehingga 10 tahun, atau kedua-duanya sekali.

Guru Praktikal Tampil Jelaskan

 

May be an image of text that says 'irmazmns Tolong betulkan balik ye. Saya cikgu praktikal, saya yang record. Cikgu tu cikgu tetap. Saya yang diberhentikan, bukan cikgu tu 5h 2 likes Reply eryka_auroradsz @irmazmns @iesya_tol kebenaran nya ckgu tetap yang campak budak tu. bkn cikgu praktikal. sbb cikgu praktikal hanya record sahaja. 1 like Reply 2h'

 

 

Namun sebelum ini tular seorang bapa kepada pelajar di tadika terbabit berjumpa dengan pengetua sekolah dan di jelaskan perbuatan tersebut di lakukan oleh cikgu praktikal

“Baru lepas jumpa pengetua sekolah minta penjelasan sebab anak saya sekolah kat situ.

“Pihak sekolah kata cikgu itu akan diambil tindakan sewajarnya dan akan diberhentikan serta merta selain laporan polis telah dibuat,” katanya.

Adakah sebenar yang terjadi masih tidak dapat di ketahuim tunggulah sehingga polis membuat siasatan.

Kredit : Mstar/FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *