Ustazah Asma Harun Komen Isu Salah Guna Rentas Negeri Dan Selipar ‘Muslim Friendly’.

PENDAKWAH bebas, Ustazah Asma Harun berp3ndapat kntr0versi sebuah jen4ma s4ndal menggvnakan perk4taan Muslim Friendly atau ‘m3sra muslim’ bagi memprom0sikan pr0duk hanya bers!fat sal4h fah4m.

Bagaimanapun menurut Asma, ia mungk!n berg4ntung kepada kefah4man seseorang itu dalam isv berkenaan.

Bagi saya ia bergntung pada persp3ktif masing-masing. Saya mungkin terbuka dalam isv ini dan saya nampak ia biasa.

“Ia bukanlah perkara yang sampai peringkat kita nak gel4rkan sebagai penungg4ng agama atau menyal4hi syar1at.

Terma ‘Muslim Friendly’ mengund4ng kebimb4ngan ramai.

“Pada saya, maksud dismpaikan ialah selip4r itu lebih kepada ‘muslimah friendly’ khusus bagi wan!ta yang memakai stok!n,” katanya.

Beliau berkata demikian seperti yang dilap0rkan Sinar Harian selepas majlis pelancaran Semarak Ramadan @ Anjung Bonda Nor di Bandar Prima Senawang, Negeri Sembilan pada Jumaat.

Sebelum ini, netlzen mempertik4ikan penggunaan Muslim Friendly yang digunakan sebuah jen4ma selipar yang berkolab0rasi dengan aplik4si Islamik dibngunkan oleh selebr!ti p0pular, Neelofa iaitu The Noor.

Ia bukanlah perkara yang sampai peringkat kita nak gel4rkan sebagai penungg5ng agama atau menyal4hi syarIat.

Menurut netiizen, tind4kan itu dilihat sebagai menungg4ng agama bagi tujuan meraih keuntvngan.

Sementara itu, Asma turut men3gur gol0ngan selebr!ti supaya menjadi lebih bertanggvngjawab dengan segala perk0ngsian yang dibuat mereka menerusi media sosi4l masing-masing.

“Allah bagi peng4ruh kepada masyarakat sama ada artis, instaf4mous, influe3ncer atau mereka yang ada dalam bidang perniagaan. Tolong bertanggvngjawab ke atas setiap yang kita kongsi di media s0sial.

“Apabila kita buat sesuatu dan mendapati positif lebih banyak daripada negatif, teruskan. Tapi apabila kita tengok ia 50-50, mula muhas4bah diri dan betulkan semua niat kita.

“Walaupun kita kata itu hak peribadi, tapi kalau betul hak peribadi, simpan ia sebagai peribadi,” ujarnya.

Sebelum ini, isu beberapa selebriti mengund4ng kemar4han ramai apabila berk0ngsi aktivIti rentas negeri secara terbuka tanpa memikirkan sensitIviti masyarakat.

Harith Iskandar Nak Keluar Tali Leher

Satu demi satu kontr0versi menimpa usahawan dan selebriti Neelofa. Selepas isu rentas negeri kini beralih kepada kolab0rasi Neelofa bersama jenama selipar terkenal, Fipper. Kali ini netlzen ke.coh mempersoalkan selipar tersebut yang dilabel sebagai ‘Muslim Friendly’.

Di laman twitter, tak pasal-pasal selipar ini mendapat ‘free-marketing’ kerana ramai yang berkongsikan isu ini secara meluas. Bukan di kalangan netizen sahaja, isv selipar ”Muslim Friendly’ turut mendapat perhati pelawak dan pelakon, Harith Iskander.

Dengan berkongsi ker4tan akhbar terhadap isv ini di laman instagramnya, pandangan Harith dianggap melvcukan dan bernada sark4stik.

“Saya tidak mempunyai mas4lah dengan ini (selipar ”Muslim Friendly’). Mana-mana kawan kepada kaki saya adalah rakan saya. Sekarang saya tahu mengapa saya tidak pernah merasa selesa dengan selipar Jepun saya, mungkin kerana ia tidak cukup ramah (friendly) kepada saya. Saya tidak sabar untuk melancarkan tali leher dan tali jam yang ramah untuk umat Islam.”

Di ruangan komen, rata-rata pengikutnya juga menyampaikan pandangan masing-masing tentang isu selipar ‘Muslim Friendly’ ini. Ada berbentuk ke.caman dan ada juga memberi komen positif.

Sementara itu, ada sebilangan netizen yang mempersoalkan harga jualannya mencecah RM79.90 sepasang dianggap mah4l. Tapi kita kena lah faham, ini bukan selipar biasa yang kita beli di kedai runcit itu ya!

Sumber via TTK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*