Sejak 10 Tahun Tidak Pernah Lupa Bayar Zakat, Lelaki India Ini Beritahu Sebabnya..

Selain melaksanakan ibadah berpuasa di bulan Ramadan, umat Isl4m juga diwajibkan membayar zak4t bagi memenuhi rukun Isl4m yang telah ditetapkan dalam agama.

Walau bagaimanapun, pada bulan Ramadan juga, tak hanya orang Isl4m sahaja yang berpuasa, mereka yang bukan Isl4m turut sama-sama menahan lapar dan dahaga demi merasai sendiri nikmat berpuasa disamping dapat menjaga kesihatan badan.

Tak hanya itu, ada juga sesetengah individu bukan Musl1m turut sama membayar zak4t dengan tujuan berkongsi rezeki mereka kepada semua masyarakat. Hal ini kerana pusat zak4t tidak hanya menyalurkan kutipan zak4t kepada orang Isl4m sahaja, tetapi turut kepada yang bukan Isl4m.

Bukan Isla4m tak miss bayar zak4t

Menerusi laporan Astro AWANI, seorang lelaki bernama Chandramogan Jasingo yang juga seorang penganut agama Hindu telah membayar zak4t fitrah setiap bulan Ramadan di Lembaga Zak4t Negeri Kedah sejak 10 tahun lalu.

“Hidup saya dulu bukanlah senang sebab itu saya sangat faham macam mana kehidupan sebagai orang susah.”
“Saya juga dibesarkan di persekitaran budaya orang Melayu dan agama Isl4m, jadi agama Isl4m dan budaya orang Melayu bukan perkara asing dalam kehidupan kami sekeluarga,” ujar Chandra kepada Astro AWANI 

Semua agama ajar tentang kebaikkan

Mesra disapa Chandra, lelaki berusia 40 tahun itu mengakui kehidupannya susah pada masa lalu membuatkan dirinya terpanggil untuk terus membantu orang lain dan perkara tersebut menjadi titik permulaan dirinya membayar zak4t.

Selain daripada itu, pengurus di sebuah syarikat insurans ini juga memaklumkan pernah membaca banyak buku berkenaan agama dan kepercayaan. Kesemuanya mengajar untuk melakukan kebaikan tanpa sebarang prejudis.

“Saya juga baca apa yang terkandung dalam had1s dan saya rasa kesemuanya menyuruh kita untuk membantu orang yang susah.”
“Tidak rugi kalau kita berbuat baik atau tolong orang lain… percayalah Tuhan akan menambah rezeki kita dalam setiap sedekah, derma atau bantuan kita pada orang lain, yakinlah,” ulas  Chandra.

Setiap rezeki kita ada rezeki orang lain

Dia juga memaklumkan bahawa menerusi pembacaannya, setiap orang tidak boleh bersikap sombong dengan apa yang diperoleh kerana setiap rezeki tak 100 peratus adalah milik kita.

“Kita kena ingat bahawa setiap rezeki yang kita perolehi itu bukan 100 peratus milik kita… di dalamnya ada bahagian hak orang lain.”
“Jadi jangan takbur dengan harta-harta yang kita ada, itu semua Tuhan bagi pinjam pada kita sahaja dan Dia akan ambil (bila-bila masa) jika Dia mahu,” kata Chandra

Pernah hidup susah juga

Dalam pada itu, Chandra turut sempat mengenang kembali kisah perjalanan hidupnya yang pernah bekerja kilang dan hanya memakai kereta Proton Saga lama pada 10 tahun lalu.

Menurutnya, kereta tersebut pernah tersadai dalam tempoh waktu yang lama memandangkan dia tidak mempunyai wang untuk membeli minyak.

“Dulu saya kerja kilang selama 10 tahun, bawa kereta Proton Saga model 1985, kadang-kadang kereta tersadai di tepi jalan sebab saya tak mampu nak isi minyak,” Tambahnya lagi.

Syukur diberi kesempatan bayar zak4t lagi

Menerusi sumber juga, Chandra turut memaklumkan  sangat bersyukur kerana pada tahun ini berkesempatan lagi untuk membayar zak4t fitrah seperti tahun-tahun sebelumnya.

“Syukur Alhamdulillah masih bernyawa menunaikan tanggungjawab sebagai salah seorang umat di muka bumi,” ulasnya.

Sumber: Astro AWANI (Raja Hisyam Raja Zaid), Chandra EG Empire

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*