Niat Nak Tahan Susp3k Kerana Pukul Pengawal Berpuasa, Sekali Lain Yang Polis Jumpa

Klang: Penah4nan empat suspek berhubung insid3n dua pengawal peribadi dipukul m4jikan kerana berpuasa semalam memb0ngkar sindiket pinjaman wang tidak berles3n atau ‘along’ serta ju.di har4m membabitkan kumpulan itu.

Ketua Polis Selangor, Datuk Arjunaidi Mohamed berkata, ia susulan serbu4n dan pemeriksaan di sebuah rumah salah seorang suspek di daerah ini.

“Selepas tangkapan dilakukan, kami membuat pemeriksaan dan menemui sejumlah 12,500 keping wang tunai matawang Dollar AS serta 100 keping jongkong emas seberat sekilogram sekeping.

“Jumlah keseluruhan rampasan itu dianggarkan bernilai RM28.45 juta berdasarkan harga emas semasa,” katanya di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Klang Selatan di sini, tadi.

Beliau berkata, turut diramp4s adalah sepucuk pist0l, 10 pelu.ru, lima telefon bimbit dan r0tan yang dipercayai digunakan untuk mem.ukul mngsa.

Terdahulu, empat susp3k berusia dalam lingkungan 35 hingga 43 tahun itu dibawa ke Mahkamah Klang untuk perintah rem4n pagi semalam.

DATUK Arjunaidi Mohamed (tiga dari kanan) melihat r0tan milik suspek yang dirampas susulan kejadian dua lelaki dipu.kul di belakang badan dengan r0tan oleh majikan yang tular di media sosial semalam. FOTO Faiz Anuar

“Salah seorang suspek dikenakan reman tujuh hari manakala tiga lagi direm4n lima hari. Kesemua suspek yang dit4han tidak mempunyai rekod l4mpau

“Bagi kes di Klang Selatan, polis mengklasifikasikan kes itu mengikut Seksyen 324 Kanun Keseks4an (KK); Seksyen 298 KK dan 307 KK.

“Kami juga menyiasat mengikut Seksyen 4 (1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti H4ram 2001 (AMLATFPUAA) serta Seksyen 5(2) Akta Pemberi Pinjam Wang (APPW) 1951,” katanya.

Arjunaidi berkata, pihaknya masih menyiasat secara mendalam sindiket berkenaan termasuk berapa lama kumpulan itu bergiat aktif.

Katanya, polis juga meminta masyarakat bertenang serta tidak membesarkan isu ini termasuk mengaitkan dengan isu perkauman.

Kelmarin tular di media sosial apabila dua pengawal keselamatan mendakwa ditampar, dipukul dan diacukan pistol oleh majikan mereka yang bukan beragama Islam.

Dalam kejadian jam 10 malam kelmarin, kedua-dua mangsa ditampar dan dimarahi apabila memberitahu mereka berpuasa ketika berada di lobi sebuah kondominium di Jalan Pinang, Kuala Lumpur.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Mohamad Zainal Abdullah, dalam satu kenyataan memaklumkan berkata, kedua-dua mangsa kemudian mengikut suspek yang berusia 43 tahun itu ke rumahnya di Batu Nilam, Klang, sebelum dipukul dengan sebatang rotan dan diacukan pistol.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*