Luar Negara Viral

Sudah Kehabisan Tangki Oksigen, Gambar Kru KRI Nanggala Solat Jemaah Menjadi Tatapan Terakhir Ahli Keluarga.

DUA hari berlalu tiada lagi khabar berita, kapal selam milik Tentara Nasional Indonesia iaitu KRI-Nanggala 402 masih belum ditemui.

Seramai 53 anak kapal dilaporkan bertugas di dalam kapal selam gergasi ini. Rabu lalu, KRI-Nanggala 402 dilaporkan gagal dikesan semasa membuat latihan di perairan Bali pada kedalaman 700 meter.

Kru kapal selam buatan Jerman tahun 1979 itu dijangka hanya mempunyai bekalan oksigen yang mencukupi sehingga hari ini, menandakan masa semakin suntuk bagi pasukan penyelamat yang meronda kawasan perairan Bali bagi mencari lokasinya.

Tompokan minyak ditemui di lokasi di mana kapal selam itu berada dipercayai menunjukkan kemungkinan berlaku kerosakan pada tangki minyak, sekali gus mencetuskan kebimbangan berlaku tragedi lebih buruk.

Gambar Terakhir buat ramai sayu

Gambar kru KRI Nanggala sebelum tenggelam di kedalaman 700 meter di laut Bali.

Gambar ini dipercayai diambil ketika kru solat berjemaah selepas berbuka puasa.

Hari keempat hilang. Bekalan oksigen telah habis jam 3 pagi tadi.semoga Allah mengasihi roh 53 orang tentera ini.

Beberapa negara termasuk Malaysia, Australia dan Amerika Syarikat turut menyalurkan bantuan dalam operasi mengesan kapal selam terbabit.

Tempoh bekalan oksigen KRI Nanggala 402 sudah ber4khir

JAKARTA – Pasukan penyelamat Indonesia bimbang bekalan oksig.en dalam kapal selam yang hilang sudah kehabisan.

Negara ini juga dalam kebimbangan kapal selam yang membawa 53 anak kapal itu mungkin sudah tenggelam dan telah hancur.

Kapal selam KRI Nanggala 402 hilang pada hari Rabu semasa latihan di pantai Bali.

Tumpahan minyak yang dikesan mencadangkan ada berlaku kerosakan pada tangki bahan bakar mungkin menjadi faktor kehilangan kapal selam itu.

Pada hari Khamis lalu, tentera Indonesia telah mengesan tanda-tanda objek pada kedalaman antara 50 dan 100 meter (165 hingga 330 kaki) dan telah mengerahkan kapal dengan peralatan pengesan sonar.

Jurucakap tentera berkata, bekalan oksigen dalam kapal selam itu dijangka berakhir 3 pagi hari ini.

Tempoh itu telah berlalu.

Setakat ini, sekurang-kurangnya enam kapal perang dan sebuah helikopter terlibat dalam misi pencarian.

KRI Nanggala 402 terputus hubungan sejurus selepas meminta izin untuk menyelam semasa latihan pada awal pagi Rabu.

Kapal buatan Jerman itu adalah salah satu dari lima kapal selam yang dikendalikan oleh Indonesia.

Ia dibuat pada akhir 1970-an dan menjalani proses perbaikan dua tahun di Korea Selatan yang siap pada 2012.

Jurucakap tentera laut memberitahu BBC bahawa kejadian itu adalah kali pertama Indonesia kehilangan salah satu kapal selamnya.
Tetapi kejadian serupa telah berlaku di tempat lain.

Ini Kronologi Kehil4ngan Kapal Selam KRI Nanggala

Kronologi kejadian bermula pada 3.46 pagi, KRI Nanggala melaksanakan penyelaman, kemudian pada 4 pagi bersiap sedia untuk melakukan penembakan torpedo, pada 4.25 pagi selepas arahan kebenaran penembakan diberikan, komunikasi dengan Nanggala tiba-tiba terputus.

Berita kehilangan KRI Nanggal disahkan sendiri oleh Panglima Tentera Udara TNI Hadi Tjahjanto, yang menyatakan asset tentera laut itu tidak dapat dihubungi tidak lama selepas mendapat izin menyelam.

Seramai 49 anak kapal, seorang komander kapal dan tiga pakar senjata berada di dalam kapal selam tersebut.

Kehil4ngan Kapal KRI Nanggala

Tumpahan minyak dikesan berhampiran lokasi kali terakhir kapal selam itu berada. Turut dilaporkan tumpahan minyak di beberapa lokasi lain namun pihak berkuasa tidak dapat mengesahkan sama ada ia dari kapal selam tersebut.

Dalam misi pencarian kapal selam tersebut, Indonesia pada awalnya meminta bantuan dari dua negara jiran iaitu Singapura dan Australia, yang diharapkan dapat menyokong usaha pengesanan menggunakan kapal penyelamat kapal selam.

Malaysia kemudian menyusul untuk membantu Indonesia dalam pencarian kapal selam tersebut, menggunakan Mega Bakti yang dijangka tiba pada 26 April ini.

Selain itu, tujuh negara lain iaitu Amerika Syarikat, Jerman, Perancis, Turki, India dan Australia juga menawarkan bantuan dalam pencarian kapal selam tersebut.

Menurut pihak berkuasa Indonesia, kru kapal berkenaan mungkin dapat bertahan dengan bekalan oksigen yang ada sehingga pagi Sabtu ini namun keadaan semakin genting.

Kehilangan Kapal KRI Nanggala

Tiada bukti KRI Nanggala tenggelam

Terdapat spekulasi yang mengatakan kapal berkenaan berada di kedalaman 700 meter yang berkemungkinan sudah pecah untuk kedalam sebegitu, menurut penganalisis pertahanan.

Bagaimanapun, sehingga kini masih tiada bukti kukuh menunjukkan kapal selam terbabit tenggelam.

Setakat ini, Indonesia belum pernah berdepan bencana membabitkan kapal selam. Marilah kita berdoa agar KRI Nanggala 402 dapat ditemui segera dalam keadaan selamat.

Dengan tanda pagar prayforNanggala402 perkongsian daripada isteri salah seorang anak kapal ini menerima 1.4 juta tontonan.

sumber : two e-kesah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *