“Gelombang kali ini lain macam”- Frontliner kongsi keadaan wad Covid-19 yang di penuhi warga emas

Dalam kita bergembira merayakan Aidilfitri, jangan kita lupa untuk terus mematuhi prosedur operasi standard (SOP) bagi mengelakkan berlaku penularan pandemik yang lebih serius.

Hal ini kerana kes harian Covid-19 di Malaysia masih lagi empat angka dengan jumlah yang kerap melepasi 4,000 kes setiap hari.

Oleh itu, kita harus berasa kasihan dengan frontliner terutamanya petugas kesihatan kerana sudah bertungkus-lumus lebih dari 10 bulan menangani pandemik ini.

Keadaan sebenar di wad

Jadi, dalam satu perkongsian yang dibuat oleh seorang frontliner dikenali sebagai Abdullah Hakimi di TikTok, dia telah menunjukkan keadaan sebenar di wad isolasi dan unit rawatan rapi (ICU) tempatnya bertugas.

Gelombang kali ni banyak serang warga emas

Menurut Abdullah Hakimi, gelombang pandemik kali ini dilihat sangat ‘luar biasa’ kerana banyak melibatkan warga emas. Mereka juga memerlukan bantuan alat pernafasan untuk terus bernafas kerana serangan Covid-19 sangat kuat.

Jadi, dia berharap orang ramai yang ragu dengan pandemik ini untuk mempercayai serangan wabak tersebut kerana perkara berkenaan adalah realiti.

Terima kasih kerana tunjuk keadaan sebenar pesakit

Sehubungan dengan hari raya Aidilfitri, petugas kesihatan itu berharap orang ramai dapat terus mematuhi peraturan SOP kerana risiko dijangkiti wabak maut itu sangat tinggi kerana kes aktif setiap hari menjangkau ribuan kes.

Video yang dimuat naik tersebut telah pun ditonton puluhan ribu viewer di Tiktok dan rata-rata  warganet turut meninggalkan komen dengan mengucapkan terima kasih diatas pengorbanan barisan petugas hadapan ini.

Ni semua untuk kesedaran rakyat

Semoga Allah permudahkan segala urusan

Video macam ni kena di war2 kan

 

Sumber: Abdullah Hakimi

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*