Ramai Bersuara Isu P’al3st1n, Tapi Tweet Adibah Noor Buat Netizen Bengang

Sejak minggu lepas, isu pepe rangan tercetus di Pallestin meruntun hati segenap masyarakat di seluruh dunia termasuk Malaysia, Indonesia dan Brunei. Malah, beberapa slogan seperti #savepallestine turut menjadi trending di laman Twitter sejak minggu lepas.

Terbaharu, penyanyi Adibah Noor diteguur oleh netizen didakwa tidak sensitif dengan isu semasa kerana memuat status berhubung rakyat Malaysia bangga menjadi negara kedua cyber bu lly dan sepakat menentang troll zi.onis. Sedangkan negara sendiri punyai masalah berkaitan Orang Asli Mah Meri. Ini respon Adibah Noor sendiri.

Status vndang kecamman

Sebelum ini, Adibah Noor memuat naik satu tweet melahirkan rasa kecewa apabila kerajaan menggesa Orang Asli Mah Meri yang terpaksa keluar dan kosongkan penempatan mereka.

Menurut laporan The Malaysian Insight, kawasan penempatan Kampung Orang Asli Bagan Lalang itu bakal dijadikan sebahagian daripada destinasi pelancongan masa depan di bawah projek pembangunan Sepang GoldCoast, kata Permodalan Negeri Selangor Bhd (PNSB).

Susulan itu, dalam tweet berkenaan, Adibah Noor seolah-olah memerli rakyat yang bangga menjadi siber buli dan ‘tr oll’ Isr ael namun tidak menegakkan hak orang sendiri merujuk kepada isu Orang Asli Mah Meri yang sedang hadapi masalah.

Namun bagaimanapun, rata-rata pengguna media sosial menzahirkan rasa tidak berpuas hati dengan status yang dimuat naik penyanyi itu.

‘Saya dah padam’


Walau bagaimanapun, status berkenaan menjadi salah faham orang ramai mendakwa kononnya Adibah Noor tidak prihatin terhadap isu semasa yang menjadi perhatian dunia. Susulan itu, Adibah Noor mengambil keputusan untuk memadam status berkenaan dan memohon maaf kerana tindakannya telah menyinggung perasaan ramai pihak.

Sumber: Adibah Noor

Cik Man Jawab Persoalan, ‘Kenapa Allah Tak Menangkan Pal3stin?’

Sekarang ini, bum1 Pal3stin sedang d1uji dengan ser4ngan-ser4ngan daripada pihak tenter4 zi0.nis Isra3l.

Kekej4m4n Isra3l bukan lagi sesuatu yang rahs1a. Membvnuh demi merampas tanah milik Pal3stin, Israel tidak diiktiraf sebagai sebuah negara kerana secara jelasnya mereka melangg4r und4ng-und4ng antarabangsa sejak berpuluh tahun lalu.

Mungkin ada yang tertanya-tanya mengapa, ‘Kenapa Allah tak menangkan Palestin?’

Ini jawapan daripada Pencetus Ummah Azman atau lebih dikenali sebagai CIk Man dalam kalangan rakyat Malaysia.

Pal3stin sedang menang. Menang dengan semangat j1had yang tumbuh dari iman.

قَدْ أَفْلَحَ ٱلْمُؤْمِنُونَ

“Sesungguhnya berjayalah orang-orang yang beriman”.

Kita lihat mereka berkejaran dalam gemp1ta b0m dan pelvru. Tapi hakikatnya, mereka sedang kejar syah1d, sebaik-baik kem4tian.

Kalau kita kes1an dengan Pal3stin, kita patut lebih kesian pada diri kita kalau tak sudi berdoa untuk mereka.

Padahal benda itu sangat mudah untuk dilakukan. Kita tak galas tugas seberat Umar al Khattab yang membuka Baitul Maqdis dan tidak seperit Solahuddin al Ayubi yang membebaskan Baitul Maqdis dari cengk4man musvh Islam dan tak sehebat Mujahidin Palestin yang setia berjvang untuk pembeb4san Pal3stin.

Lalu bila kita berdoa, kenapa Pal3stin masih tidak menang ?

Kerana rint1han kita menjadi pilihan Allah untuk DIA dengari. Boleh saja Allah lenyapkan per4ng ini 70 tahun yang lalu. Lalu apa yang tinggal untuk kita ? Terus santai di zon selesa ?

Usaha kita iaitu prihatin, risau, doa dan infaq bukan debu yang dipers1akan. Semua itu menempah ganj4ran Allah sebagai umat yang mengambil berat hal saudaranya. Semua itu saham akh1rat buat kita.

Kenapa rakyat Palestin menguk1r senyum ketika ditangk4p tenter4 Isra3l?

Kerana kepercayaan mereka yang padu pada ganj4ran akh1rat. Mereka yakin janji Allah. Masa depan bukan di dunia persinggahan tapi di syvrga abad1.

Jadi bila Y4hudi dan Isra3l akan hancvr ? Mereka sedang bahkan telah lama hancvr. Hancvr dengan tam4k yang akhirnya memberi laluan mudah Muj4hidin untuk menggalas syah1d ke syvrga. InsyaAllah.

Cuma persoalannya, kita di mana sekarang ini?

Allah uji

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*