PKP 3 : Ini 5 Perkara Yang Perlu Di Ambil Tahu Dan Tarikh Pelaksanaannya

Hari ini sidang media MKN dan KKM tentang PKP 3.0 yang masih berjalan. Rata rata netlzen menunggu apakah yang akan terjadi minggu depan.

Desas desus bahawa PKP 3.0 akan dilaksanakan seperti PKP 1.0 dimana ‘lockd0wn’ menyeluruh akan dibuat tidak terjadi.

Ini 5 Perkara Yang Patut Anda Tahu Tentang PKP 3.0 Minggu Depan

 1) Jumlah sek4tan jalan raya akan ditambah

Menurut Menteri Ismail Sabri, sek4tan jalan raya akan ditambah lagi untuk menghadkan perjalanan ketika PKP 3.0

2) Waktu operasi ekonomi akan dihadkan

3) 80% sektor kerajaan manakala 40% sekt0r swasta berkerja di rumah

Terdapat dua strategi untuk mengurangkan pergerakan ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kali ini, umum Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Jelas Ismail, strategi pertama adalah mengur4ngkan jumlah pekerja yang bekerja di pejabat sama ada sektor ker4jaan mahupun swasta, manakala strategi kedua pula adalah menghadkan masa operasi sekt0r ekonomi.

4) Pengangkutan awam akan di kur4ngkan 50%

Maknanya, penumpang didalam pengankutan awam seperti bas dan tren dikurangkan sebanyak 50% dari kapasiti.

5) Operasi perniagaan dihadkan dari 8 pagi sehingga 8 malam.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri memaklumkan bahawa sekatan tambahan berkaitan sekt0r ekonomi akan bermula di seluruh negara pada 25 Mei ini.

Menurutnya, operasi perniagaan dihadkan kepada jam 8 pagi sehingga 8 malam sahaja. Sekt0r ekonomi ini melibatkan restoran, kedai makan, kedai runcit, pasar raya, kedai dobi, klinik halwan dan perniagaan-perniagaan yang lain.

Semua sek4tan akan berkuatkuasa bermula 25 Mei 2021

KOMEN NETlZEN

“Aku bengang betul ayat duduk umah tu. dah klu kena keje bukan boleh duduk rumah pun. WFH 2 kali seminggu jek. Yg lain kena WFO so. Boleh ke nak duduk umah sahaja wahai mnteri dan ker4jaan”

“Sy sebagai salah seorang peniaga kecil lebih setuju utk l0ckd0wn. Dlm keadaan pkp 3.0 pun kami dh terjej4s tervk. Berniaga tanpa pelanggan baik ttup terus. Duduk rumah”

“Kenapa mula buka kedai termasuk kedai makan jam 8.00 pg. Sepatutnya dibenarkan buka lbh awal 6.30 pg atau 7.00 pg bagi membolehkan orang yang bekerja membeli makanan untuk dibawa ke office”

Artikel By: AwatttSyeikhh Network

Via tranformasi

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*