“Ampun patik, minta tolong tuanku.. saya susah”-Hilang Pendapatan Akibat PKP, Rintihan Lelaki Ini Undang Sebak.

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 yang dilaksanakan bagi membendung penularan wabak COVID-19 dilihat sebagai cabaran untuk sesetengah pihak kerana ada di antara mereka yang baru sahaja hendak ‘bernafas’ semula, namun PKP 3.0 telah dijalankan menyebabkan mereka hilang punca untuk mencari sumber rezeki.

Merayu minta untuk lakukan sesuatu

Bagi mengelak lebih ramai dijangkiti serta meninggal dunia akibat virus berkenaan , kerajaan mengambil keputusan untuk menutup sektor ekonomi pada ketika ini.

Menerusi satu rakaman suara rintihan rakyat yang telah dimuat naik oleh Kuncitara Kucha di akaun Twitter miliknya telah mengundang sebak warganet yang mendengarnya.

Rakaman suara berkenaan merupakan panggilan telefon yang menghubungi lelaki yang berada di dalam video dikenali sebagai Abang Mus untuk meluahkan kerisauannya sehingga menangis kerana mengenangkan nasib yang dialaminya itu.

Lelaki berkenaan turut memberitahu bahawa dia sudah tidak mempunyai duit untuk kehidupan sehariannya dan tidak mampu untuk membayar duit kereta juga.

Saya susah, saya nak bayar duit kereta pun tak boleh nak bayar. Tak ada, macam mana saya nak hidup? Saya cakap terus terang Abang Mus, bulan 6 PKP, syaa tak boleh bayar kereta, saya bawa kunci kereta letak dekat bank.

 

komen netizen

 

 

Moratorium automatik selama tiga bulan

Walau bagaimanapun, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengumumkan bahawa semua golongan B40 serta rakyat yang terjejas semasa PKP ini berpeluang untuk mendapat moratarium automatik selama tiga bulan.

Tambah beliau, individu yang telah kehilangan pekerjaan serta perusahaan mikro dan Perusahaan Kecil dan Sederhana yang tidak dibenarkan beroperasi boleh mendapatkan pengurangan bayaran balik secara ansuran sebanyak 50 peratus dalam tempoh masa enam bulan.

Inisiatif berkenaan akan dilaksanakan dengan segara pada bulan Jun dan industri perbankan akan memberi maklumat secara terperinci mengenai moratarium berkenaan.

Sumber : bumilangit , Kosmo

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*