Dr Amalina Cakap Budaya Kerja Di Malaysia “Makan Garam” Tak Sama Dengan UK, Sekali Pakar Radiologi Ini Bersuara..

Pencapaian Dr Amalina Bakri yang berjaya menempatkan diri sebagai dktor di luar negara memang menjadi satu kebanggaan ramai. Malahan buah fikiran atau pendapat yang sering dikongsikan menerusi Twitternya sering menjadi perhatian ramai. Namun kenyataan beliau tentang isv budaya kerja di Malaysia pada 10 Jun lalu nampaknya menerima resp0n berbeza.

 

Kalau di tempat saya, tak kira siapa, pendapat diraikan secara ilmiah

 

Melalui tweet yang dimuat naik, anak jati kelahiran Kelantan ini membandingkan suasananya bekerja di luar negara VS bud4ya ”Siapa makan g4ram dulu” yang dkwanya dipraktlkkan di Malaysia. Di United Kingdom, beliau menyifatkan semua perbincangan berkaitan tugas dijalankan dengan secara ilmiah malahan pendapat golongan junior tidak diketepikan begitu sahaja.

 

“Siapa makan g4ram dulu” bukanlah amalan yang dipraktlk membvta tvli

 

Tidak bersetuju dengan kenyataan berkenaan, seorang pkar radi0logi iaitu Aznil Hisham telah membldas semula di Facebooknya. Kata lelaki ini pula, dkwaan tentang bud4ya “makan g4ram terlebih dahulu” yang diperkatakan oleh Dr Amalina bukanlah dibuat secara membvta tvli. Malahan beliau juga sering berdlskusi sesama sendiri baik dengan junior atau ketua atasan.

 

 

 

Dr Muhaya dikrltlk hebat oleh d0ktor selebriti (junior), beliau tak malv untuk mohon maaf

Sebagai bukti bahawa Malaysia juga mengamalkan keterbukaan dalam meraikan pendapat, beliau menggunakan Prof Muhaya yang baru-baru ini kec0h dengan isv “Bod0h-Bod0h Demi Jodoh”. Meskipun dihent4m ramai pihak termasuklah dktor junior, pakar motlvasi berkenaan tidak segan membuat permintaan maaf.

Sumber : Facebook Aznil Hisham

1 Comment

  1. Asslamualaikum

    ini bergantung dengan dimana seseorang itu bekerja tempat saya bekerja hanya pandangan orang atas sahaja diterima dan disebabkan itulah saya berhenti kerja kerana pandangan kami tidak diterima dan satu masa dimana nyawa dipertaruhkan dalam gelombang Corona ini hanya diketepikan kerana cuma menghauskan duit mereka sahaja.
    yang berpangkat tinggi hanya mengiyakan sahaja tanpa bertanya dengan kami (pekerja) yang mempertaruhkan nyawa dalam melakukan pekerjaan di luar tanpa sebarang saringan dan menyembunyikan fakta bahawa terdapat pendatang asing di tempat kerja yang tidak pernah melakukan sebarang perubatan.

    setelah lebih sebulan saya berhenti kerja akhirnya tempat tersebut terkena Covid-19 atas dasar tiada kesedaran dan keselamatan pekerja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*