Netizen Serang FB Kedutaan Ukraine, Sampai Duta Besar Ukraine Di Malaysia Bersuara

Kecoh di media sosial sejak semalam lagi selepas kemenangan atlet lontar peluru Ziyad Zolkefli tidak diiktiraf oleh pihak penganjur.

Kemenangan pingat emas Ziyad direntap selepas dia dikatakan lewat untuk melaporkan diri ke bilik menunggu sebelum acara bermula.

Perkara itu dimaklumkan oleh wakil Ukraine menyebabkan keputusan Ziyad bersama dua lagi atlet dari Australia dan Ecuardo diputuskan sebagai Did Not Start (DNS).

Sudah pasti isu ini disuarakan oleh netizen kerana tidak berpuas hati dengan keputusan yang diumumkan.

Terus kawal ruang komen!

Netizen dilihat melepaskan kemarahan mereka dengan menyerang akaun Facebook milik Kedutaan Ukraine di Malaysia hingga menyebabkan ruangan komen akaun itu terpaksa dikawal buat sementara waktu.

Sehingga kini hanya beberapa individu sahaja dibenarkan untuk meninggalkan komen di Facebook milik kedutaan negara tersebut.

Kemarahan netizen bagaimanapun mendapat perhatian Duta Besar Ukraine di Malaysia, Olenxander Nechytaylo menerusi posting terbaru di akaun Twitter peribadinya.

Menerusi status tersebut, dia sempat mengucapkan tahniah buat atlet negara selain menggesa supaya perkara ini dapat ditangani secepat mungkin untuk memelihara semangat sukan Olimpik.

Kemenangan Ziyad yang berjaya memecahkan rekod dunia dengan lontaran 17.94 meter turut menerima penghargaan dari Nechytaylo.

“Dia akan kekal sebagai juara di hati ramai orang dan bukan sahaja dalam kalangan rakyat Malaysia.”

Sumber: Facebook Olexander Nechytaylo

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*