“Sangat Terkejut Dengar Shuib Nak Lamar Dia” – Ini Biodata Penuh Hazwani Helmi, Adik Heliza Helmi

TIADA angin tiada ribut tiba-tiba nama adik kepada pelakon Datin Seri Heliza Helmi iaitu Hazwani Helmi dikaitkan dengan pelawak Shuib.

Jom kenali siapa sebenarnya adik kepada Heliza Helmi ini

Nama penuh: Nur Hazwani Afiqah Helmi

Tarikh Lahir: 29 Januari 1997)

Penyanyi penulis lagu, pengacara TV, model, dan aktivis kemanusiaan Malaysia. Dikenali secara meluas sebagai Beatboxer Muslimah, beliau mula menulis lagu pada usia 13 tahun. Karya pertama beliau bertajuk “Jom Zikir” yang ditulis sendiri dalam album kakaknya, Heliza Helmi[1] #JOM pada tahun 2013.

Beliau memulakan kerjayanya di industri hiburan pada usia awal, dan dikenali sebagai salah seorang komposer termuda pada masa itu. Beliau ialah pemenang tempat kedua Astro Oasis, “Gema Gegar Vaganza” musim 2 pada 2018. Beliau juga membuat penampilan kameo di Tazkirah Malam Jumaat (2018).

Hazwani sedang mengikuti pengajian ijazah sarjana muda dalam bidang Psikologi di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Kehidupan awal

Hazwani lahir di Kuala Terengganu, Terengganu dan dibesarkan di Tawau, Sabah selama 11 tahun dari usia 3 hingga 14 tahun. Ia menerima pendidikan awal di bekas sekolah Islam di Tawau dari tahun 2002 hingga 2003.

Hazwani melanjutkan pendidikan rendahnya di SK Tritunggal Mahakudus dan Sekolah Islam Utama Tawau dari tahun 2004 hingga 2009. Ia melanjutkan pendidikan menengahnya di SMK Tawau dan pindah ke Kuala Lumpur dua tahun kemudian. Ia kemudian berhasil menyelesaikan studinya di SMK Perimbun.

Pada usia 16 tahun, ia bekerja sebagai asisten pribadi dan memberikan kuliah motivasi.

Setelah menyelesaikan ujian Malaysian Certificate of Study (SPM) pada tahun 2014, ia mulai berpartisipasi dalam banyak misi kemanusiaan.

Nafi ‘berkawan’ dengan Shuib, Hazwani nak habiskan pengajian dulu

Adik Nur Heliza Helmi, Hazwani, menyangkal bahwa dia adalah wanita “misterius” yang berteman dengan pengusaha dan komedian terkenal Shuib.

Hazwani yang ditemui media saat peluncuran film debutnya “Road to Heaven”, mengaku terkejut saat pertama kali membaca dakwaan.

“Saya bahkan tidak tahu bagaimana tuduhan seperti itu muncul. Bahkan jika seseorang membagikan masalah ini melalui Instagram, saya mengetahuinya (tentang masalah ini).

“Saya sangat terkejut ketika membacanya, tetapi saya tidak terkesan atau kesal karena saya tahu itu tidak benar,” jelasnya.

Bersama mahasiswa BA bidang psikologi di Universitas Islam Internasional, dia sendiri tidak pernah berpikir untuk mendekati Shuib karena dia sedang menyelesaikan kelas pengajian yang diperkirakan akan berakhir pada August.

Katanya, dia hanya mengenali lelaki itu sebagai teman artis.

“Saya kenallah dia sebagai pelawak, tapi nombor telefon dia pun saya tak ada apatah lagi pernah berjumpa mahupun berhubung.

“Jauh lagi perjalanan saya. Saya memang langsung tak terfikir ke arah tu (untuk menamatkan zaman bujang),” katanya di Pawagam P Ramlee, Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas), Ampang Jaya, semalam.

Rasa berdebar-debar

Shuib dikaitkan dengan ramai wanita sejak pemergian allahyarham isteri, Siti Sarah Raissuddin, pada 9 Ogos tahun lalu.

Juruhebah radio itu juga beranggapan dirinya seperti alat mainan Lego kerana cuba ‘dijodohkan’ netizen.

Jan lalu, Shuib menafikan mengenali atau mempunyai sebarang hubungan dengan Hazwani.

Sementara itu, berkongsi penglibatannya dalam filem Road To Heaven yang mendapat arahan Nizam Zakaria, Hazwani melihat ia sebagai salah satu cabang dakwah.

Pasangan adik-beradik Heliza (kanan) dan Hazwani
Mengakui teruja, Hazwani pada masa sama menyatakan sebagai filem pertamanya, timbul perasaan bimbang sekiranya dia gagal memberikan yang terbaik.

Namun, katanya, berlakon di samping Heliza, sedikit sebanyak membantu untuk meningkatkan semangat.

“Berdebar-debar juga untuk berlakon filem walaupun pernah berlakon drama sebelum ni. Tapi bila ada Kak Ja (Heliza), sedikit sebanyak membantu.

“Walaupun berat, saya anggap ia sebagai satu cabang dakwah. Dulu orang berdakwah melalui tulisan, tapi kini melalui seni pun boleh,” katanya.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*