Berikut Merupakan Bantuan Keluarga Malaysia Tambahan RM500 berdasarkan senarai penerima yang layak

Kerajaan memperkenalkan Bantuan Keluarga Malaysia BKM dalam Bajet 2022 dengan peruntukan RM8.2 bilion dan dijangka memanfaatkan 9.6 juta penerima.

Peruntukan itu adalah peningkatan berbanding RM7 bilion Bantuan Prihatin Rakyat BPR, yang sebelum ini memanfaatkan 8.6 juta penerima.

Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz M.enteri Kewangan mengatakan setelah bantuan, keluarga dengan pendapatan rendah atau RM2500 dengan lebih dari tiga anak akan menerima bantuan one off sebanyak RM2000.

 

 

 

“Untuk mengelak  golongan yang tercicir, data berikut akan secara otomatis dibawa ke sistem BKM untuk pemeriksaan silang kelayakan berdasarkan persyaratan yang ditentukan,” katanya bersamaan dengan pendaftaran LHDN Lembaga Bantuan Keluarga Malaysia di sini di Jalan Duta.

Data itu ialah penerima BPR 2021, penerima Bantuan Khas C.oVID BKC B40 2021 dan pemohon BPR 2021 yang tidak lulus atas alasan menerima Geran Khas Prihatin.

Selain itu, data agensi kerajaan yang lain merangkumi data e-Kasih, bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat, penghuni Perumahan Awam atau Projek Perumahan Rakyat di bawah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

 

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Orang Asli Jabatan Kemajuan Orang Asli, gelandangan berdaftar dengan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat KPWKM serta DBKL, ibu tunggal berdaftar dengan KPWKM, penerima Skim Insurans Pekerjaan PERKESO dan penerima zakat atau Baitulmal di Lembah Klang.

Tambahan Diberikan

“Sebagai pembaharuan untuk tahun hadapan kerajaan juga akan memberi bantuan tambahan sebanyak RM 500 lagi kepada ibu atau bapa tunggal yang mempunyai anak tanggungan dan berpendapatan bulanan sehingga RM 5,000.

“Selain itu, ada bantuan tambahan RM300 untuk masalah perumahan bagi penduduk utama. Ini berarti bahwa ibu tunggal atau ayah dengan tiga anak dan lebih harus menerima hingga RM2,500 dalam BKM.”

Belanjawan 2022 menumpukan kepada tiga fokus utama iaitu Rakyat yang Sejahtera, Perniagaan Yang Berdaya Tahan serta Ekonomi Yang Makmur dan Mampan.

Selain itu, Tengku Zafrul berkata, berhubung bantuan yang disalurkan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat JKM, syarat kelayakan kebajikan akan dinaikkan kepada Paras Garis Kem.iskinan Makanan 2019 iaitu 1,169 ringgit berbanding PGK 2016 iaitu RM 980 sebelum ini.


“Usaha meluaskan liputan perlindungan sosial ini adalah selaras dengan komitmen ker.ajaan bagi memastikan bantuan yang sampai ke tangan mereka yang memerlukan, turut mengambil kira kenaikan kos sara hidup semasa.

“Oleh itu, dengan kenaikan ini, lebih ramai akan menikmati faedah bantuan kebajikan di bawah JKM dengan peruntukan tambahan RM 200 j.uta.

“Secara keseluruhan RM 2.4 b.ilion disediakan bagi penyaluran bantuan kebajikan untuk manfaat lebih 440 ri.bu isi rumah memerlukan,” kata Tengku Zafrul lagi.

Kredit : Astro

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*